11 Kasım 2018 Pazar

HÂTEM-İ ESAM HAZRETLERİNDEN HİKMETLİ SÖZLER




قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كُلُّ كَلَامِ ابْنِ آدَمَ عَلَيْهِ لَا لَهُ إِلَّا أَمْرٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ نَهْيٌ عَنْ مُنْكَرٍ أَوْ ذِكْرُ اللهِ. (ت)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  إنسانين هر قونوشماسى عليهنه در . آنجق إيليكى أمرأتمسى، كوتولكدن نهى أتمسى و اللهى ذكر أتمسى لهنه در ."
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanın her konuşması aleyhinedir. Ancak iyiliği emretmesi, kötülükten nehyetmesi ve Allâh’ı zikretmesi lehinedir.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   03   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 

HÂTEM-İ ESAM HAZRETLERİNDEN HİKMETLİ SÖZLER


Hâtem-i Esam Hazretleri, Horasan âlim ve evliyâlarından ve Şakîk-i Belhî’nin (rahimehullâh) talebelerindendir. H. 237 (M. 852) senesinde vefat etmiştir. Birçok hikmetli sözleri vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:
• Acele şeytandandır ancak şu beş yer hâriç:
Müsâfir geldiği zaman yemek yedirmekte, Müslüman bir kimse öldüğü zaman defnetmekte, yaşı gelen kız çocuğunu evlendirmekte, vakti geldiği zaman borcu ödemekte ve günah işlendiği zaman tevbe etmekte.
• İtâatin aslı şu üç şeydir: Allah’tan korkmak, O’ndan ümidini kesmemek ve dâima O’nu sevmek. Mâsiyetin aslı da şu üç şeydir: Kibir, hırs ve haset.
Münâfık kimse dünyâlık bir şeyi alacağı zaman hırsla alır, malının tükeneceği endişesi ile cimrilik eder ve o şeyi riyâ ile infâk eder.
Mü’min ise Allâhü Teâlâ’dan korkarak alır, Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)’in sünnetine yapışır ve Allah rızâsı için güzel olan yere infâk eder.
• Kendisine nasıl namaz kıldığını soranlara: “Vakit yaklaşınca güzelce abdestimi alır, namaz kılacağım yere gider, orada oturur, maddeten mânen kendimi toparlarım, sonra namaz için ayağa kalkarım. Kâbe’yi iki kaşım arasına,
Sırat’ı ayaklarımın altına, cenneti sağıma, cehennemi soluma alır, Azrâil’i başucumda bilir ve bu namazı son namazım diye kabul eder, korku ve ümit ile Allâhü Teâlâ’nın huzurunda durur, tahkik ile tekbir alır, ağır ağır ve manasını düşünerek Kur’ân-ı Kerim okurum, tevâzu ile rükû eder, huşû ile secdeye kapanırım. Sağ ayağımı diker -sol ayağımı yatırır- üzerine otururum. Namazımı ihlâs ile kılarım. Ondan sonra da yine kabul olup olmadığının korkusunu duyarım.” diye cevap vermiştir.
• Üç şeyi yapmadan üç şeyi iddiâ eden yalancıdır:
Allâhü Teâlâ’yı sevdiğini iddiâ ettiği hâlde, onun haram kıldığı şeylerden sakınmayan,
Cennete girmeyi istediği halde, Allah yolunda malından harcamayan,
Hakîkatte Şeytan ile birlikte oldukları hâlde, görünüşte aleyhinde bulunan.
(İhyâu Ulûmiddîn; Tabakâtü’s-Sûfiyye)
Hicrî:   03   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder