20 Kasım 2018 Salı

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) ÂLEMLERE RAHMETTİR


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ بَعَثَنِي رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ وَهُدًى لِلْمُتَّقِينَ. (الدر المنثور)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :محقق الله تعالى بنى عالملره رحمت و متقى لر إيجن هدايت اولرق كوندردى ."

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ beni âlemlere rahmet ve muttakîler için hidâyet olarak gönderdi.” 
(Suyûtî, ed-Dürru’l-Mensûr)
Hicrî:   12   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) ÂLEMLERE RAHMETTİR


Allâhü Teâlâ Hazretleri meâlen: “Ve (Habîbim Ahmed) seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik.” (Enbiyâ Sûresi, âyet 107) buyurmuştur.
Âlimler, âlemlere rahmet olmak şu mânâlara gelir dediler:
Semerkandî Hazretleri “İnsanlara ve cinlere rahmet demektir” dedi.
Bazıları da: “Bütün halka rahmettir. Mü’minlere hidâyetle rahmettir. Münâfıklara öldürülmekten emân vermekle rahmettir” dediler.
İbn-i Abbas (radıyallâhü anhümâ): “İyilere ve kötülere, günahtan sakınanlara ve günahkârlara rahmettir” dedi.
Zîrâ her peygamber yalanlandığı zaman Hak Teâlâ Hazretleri, yalanlayanları helak ederdi. Peygamber Efendimizi (sallallâhü aleyhi ve sellem) inkâr edenlerin azâbı ise ölünceye yahut kıyâmete kadar te’hir olunmuştur. Ama tasdik edenlere hem dünyada rahmettir, hem âhirette rahmettir. Böylece şerefli zâtı, mü’min ve kâfir; bütün herkese bir rahmet oldu.
Nitekim Hak Teâlâ Hazretleri (meâlen) “Hâlbuki sen onların içinde bulundukça Allah onlara azâb edecek değildi” (Enfâl Sûresi, âyet 33) buyurmuştur.
Mâdemki, şerefli cesedi bu arza bitişiktir, Hak Teâlâ Hazretleri onun hürmetine halktan dünya azâbını kaldırmıştır. Geçmiş ümmetlerde olduğu gibi bunlara azâb etmez.
İbn-i Abbas’dan (radıyallâhü anhümâ) rivâyet edilmiştir ki:
“Gerçekten ben, Allah tarafından hediye edilmiş bir rahmetim” diye buyurmuşlardır. 
(Mevâhib-i Ledünniyye)
Hicrî:   12   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder