7 Kasım 2018 Çarşamba

KÂDI İYÂS’IN ZEKÂSI




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: عَلَيْكَ بِالْإِيَاسِ مِمَّا فِي أَيْدِي النَّاسِ وَإِيَّاكَ وَالطَّمْعَ فَإِنَّهُ الْفَقْرُ الْحَاضِرُ. (ك)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  إنسانلرين أللرندكندن اؤميدنى كسمنى و امحكارلقدان ساقنمانى تاوصيه أدرم . زيرا تاماحكارلق حضر بر فاكرلكدر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İnsanların ellerindekinden ümidini kesmeni ve tamahkârlıktan sakınmanı tavsiye ederim. Zira tamahkârlık hazır bir fakirliktir.
(Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî:   29   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

KÂDI İYÂS’IN ZEKÂSI


Basra Kâdısı ve Tâbiînden olan Kâdı İyâs (radıyallâhü anh) zamanında, hacca gitmek isteyen bir kimse hacdan dönünceye kadar muhâfaza etmesi için bir kese altınını bir adama emânet etmiş. Hacdan sonra altınlarını almak için emanet ettiği adama gidince adam emâneti inkâr etmiş. Hacıya da kızıp kalbini kırarak yanından kovmuş. Şâhit gösterecek kimsesi de olmadığı için bîçâre hacı, Kâdı İyâs’a (r.a.) gidip başından geçenleri anlatmış. Kâdı İyâs (r.a.):
“Bu hikâyeyi benden başkasına anlattın mı?” diye sormuş. Hacı anlatmadığını söyleyince, Kâdı İyâs hacıyı gönderip yarın tekrar gelmesini fakat başından geçenleri kimseye anlatmamasını söylemiş.
Adamcağız mahkemeden ayrıldıktan sonra, Kâdı İyâs (r.a.) emâneti inkâr eden sahtekâr kişiyi huzuruna çağırmış. Adama bin bir iltifat, ikramdan sonra hikâyeden haberi yokmuş gibi davranarak “Benim birçok akçem var. Bu akçeleri sana emânet etmeyi düşünüyorum. Şimdi git, bu akçeleri muhâfaza için sağlam bir yer hazırlayıp bana haber ver.” demiş.
Adam talihinin yaver gittiğini düşünerek oradan ayrılmış. Sonra Kâdı İyâs, mazlum hacıya haber gönderip tekrar o şahıstan emanetini istemesini, eğer yine inkâr ederse, kendisini Kâdı İyâs’a (r.a.) şikâyet edeceğini söylemesini tembih etmiş.
Hacı hemen o şahsın evine varıp Kâdı’nın emrettiği şekilde emânetini istemiş. Adam tamah edip Kâdı İyâs’ın (r.a.) vaat ettiği malları kaçırmamak sevdâsıyla ve kâdı haberdar olmasın diye, korkuyla bîçâre adamın altınlarını vermiş ve mevzûyu kimseye anlatmamasını tenbih etmiş. Hacı altınlarını alıp sevinçle Kâdı İyâs’a (r.a.) varmış ve olanları anlatmış. Kâdı da, yalancı ve sahtekâr adamı huzuruna çağırarak azarlayıp cezâlandırdıktan sonra “Hak Teâlâ senin gibi şerli insanların vücudunu âlemden kaldırsın” deyip huzûrundan kovmuş.
(el-Müstatraf Tercümesi)
Hicrî:   29   Safer   1440  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder