24 Kasım 2018 Cumartesi

SÂLİHLERİN ALÂMETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَلَا أُنَبِّئُكُمْ بِخِيَارِكُمْ قَالُوا بَلَى قَالَ الَّذِينَ إِذَا رُءُوا ذُكِرَ اللهُ وَإِذَا تَكَلَّمُوا كَانَ كَلَامُهُمْ لِعِزِّ الْإِسْلَامِ وَنَجَاةِ النُّفُوسِ وَصَلَاحِهَا لَا لِعِزِّ النُّفُوسِ وَطَلَبِ الدُّنْيَا وَقَبُولِ الْخَلْقِ. (حلية)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  " :أى إنسانلر ! سزه أك خيرلى لرينزى خبر وره يممى ؟ بيوردولر . أوت دنلدى . بيوردولركى : " كورلدكلرى زمان اللهى خطرلاتان ، قونوشتقلرى زمان سوزلرى إسلامى يوجلتمك ، نفسلرى قورتولوشه و صلاحه أردرمك إيجن اولانلردر . يوقسه نفسلرى يوجلتمك ، دنيا طلبى و حلقه كندنى قبوللندرمك إيجن اولانلر دكل ."
Resûlullah (s.a.v.): “Ey insanlar! Size en hayırlılarınızı haber vereyim mi? buyurdular. ‘Evet’ denildi. Buyurdular ki: “Görüldükleri zaman Allâh’ı hatırlatan, konuştukları zaman sözleri İslâmı yüceltmek, nefisleri kurtuluşa ve salâha erdirmek için olanlardır. Yoksa nefisleri yüceltmek, dünya talebi ve halka kendini kabullendirmek için olanlar değil.” 
(Hilyetü’l-Evliyâ)
Hicrî:   16   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


SÂLİHLERİN ALÂMETİ

 
Bir kişi Şakîk bin İbrahim Belhî (kuddise sirruhû) Hazretlerine: “İnsanlar benim sâlih kimse olduğumu söylüyorlar. Ben gerçekten sâlih birisi olup olmadığımı nasıl anlarım?” diye sormuş.
Şakîk-i Belhî Hazretleri de şu üç şeyle anlarsın buyurmuş:
“Birincisi: Gizli yaptığın işleri sâlih kişilerin yanında açık olarak yap. Eğer onlar yaptıklarından râzı olurlarsa, bil ki sen sâlih birisin. Eğer râzı olmazlarsa sâlih kişi değilsin.
İkincisi: Dünyayı (dünya malı ve sevgisini) kalbine arz et. Eğer kalbin bunu kabul etmezse bil ki sen sâlih kişisin, eğer kabul ederse sâlih kişi değilsin.
Üçüncüsü: Nefsine ölümü arz et. Eğer nefsin ölümü temenni ederse bil ki sen sâlih kişisin, etmezse sâlih kişi değilsin.
Bu üç şey sende varsa, ameline riya girip ifsat etmemesi için Allâhü Teâlâ’ya ilticâda bulun.” (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
 
EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR
 
Emniyet kemeri kazalarda yaralanmaları azaltabilen bir tedbirdir. Emniyet kemeri boya ve kiloya uygun bir şekilde olmalıdır. Bu sebeple çocukların kullanacağı emniyet kemeri mühimdir. Küçük çocuklar yaşlarına uygun emniyet kemeri ile sâbitlenmiş çocuk koltuklarında seyahat etmelidir.
Kısa mesafelerde ve düşük hızlarda da emniyet kemeri takılmalı. Çünkü düşük hızlarda bile ciddi yaralanma tehlikesi vardır ve bunun için en iyi tedbir emniyet kemeri takmaktır.
Arka koltukta otururken de emniyet kemeri takılmalıdır. Çünkü arka koltukta kemer takmadan oturan bir kişi yalnızca kendine değil kaza sırasında fırlayıp çarpabileceğinden diğerlerine de zarar verebilir.
Hicrî:   16   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder