23 Kasım 2018 Cuma

ÜLÜLEMRE İTÂATİN VÜCÛBU




قَالَ اللهُ تَعَالَى: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ... (سورة النساء،  ۹ە )
الله تعالى شويلع بيوردى ( مآلاً )   : "أى إيمان أدنلر ! الله تعالى يه إطاعت أديك ، بيغمبرينه و سزدن اولان أمير صاحبلرينه ده إظاعت أديك ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ey îmân edenler! Allâhü Teâlâ’ya itâat edin, Peygamberine ve sizden olan emir sâhiplerine de itâat edin..”
(Nisâ Sûresi, âyet 59)
Hicrî:   15   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


ÜLÜLEMRE İTÂATİN VÜCÛBU


Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurmuşlardır ki:
“Benden sonra sizi bir takım vâliler idâre edecek. İyi, iyiliğiyle idâre edecek, kötü de kötülüğüyle idâre edecek. Hakka muvâfık olan her hususta bunları dinleyin ve itâat edin, arkalarında namaz kılın. İyilik yaparlarsa hem sizin hem onların lehinedir. Kötülük yaparlarsa sizin lehinize onların aleyhinedir. (Taberânî, Evsat)
“Müslüman kişinin, -günâh ile emrolunmadığı müddetçe- hoşuna giden veya gitmeyen bütün hususlarda, ülülemri dinleyip itâat etmesi vaciptir.” (Sahîh-i Buhârî)
“Her kim (Müslümanların emîrine) itâatten el çekerse, kıyâmet günü lehine bir hüccet bulunmadığı halde, Allâhü Teâlâ’ya kavuşur. Kimin boynunda İslâm cemâatinin bîat ettiği zâta bîatı (bağlılığı) olmadan ölürse câhiliyye ölümü ile ölüp gitmiş olur.” (Sahîh-i Müslim)
“İdârecilerinizin en hayırlıları şu zâtlardır ki: ‘Siz onları seversiniz, onlar da sizi severler, siz onlara hayır duâ edersiniz, onlar da size hayır duâ ederler…” (Sahîh-i Müslim) 
Ubâde bin Sâmit (radıyallâhü anh) buyurdular:
“Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), Akabe gecesi Ensâr’ı bîat için dâvet etmişti. Biz de bîat ettik. Resûlullah bîatte bizden şöyle ahit aldı:
Allâh’ın ve Resûlü’nün emirlerini dinleyip -zorlukta ve kolaylıkta, hoşumuza giden ve gitmeyen her hususta- itâat etmek, (bir kimsenin) üzerimize tercîh edilmesi hâlinde (emîrin sözünü) dinlemek ve itâat etmek, bir işe ehli(yeti bulunan kimse varken vazifeyi ben alacağım diye onun) ile çekişmemek, bir de nerede olursak olalım hakkı söylemek üzere Resûlullah ile bîatte bulunduk. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştu: “Ancak emir (sâhibin)de açık bir küfür bulunduğuna dair Allâh’ın kitabında açık bir delil görmeniz hâli müstesnâdır (bu sûrette inkar edersiniz).”
(Müttefekun aleyh)
Hicrî:   15   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder