18 Kasım 2018 Pazar

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ




قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمَۤا اَرْسَلْنَاكَ اِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ. (سورة الانبياء، ۱۰۷)
الله تعالى شويلع بيوردى ( مآلاً )   : " و ( حبيبم آحمد ) سنى عالملره آنجق رحمت اولرق كوندردك ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve (Habîbim Ahmed) seni âlemlere ancak rahmet olarak gönderdik.”
(Enbiyâ Sûresi, âyet 107)
Hicrî:   10   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ


Yarın akşam, Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Mustafâ’nın (s.a.v.) âlemleri şereflendirdiği Velâdet Kandili’dir.
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Rebîulevvel ayının 12’nci Pazartesi gecesinde kâinâtı teşrîf etmişlerdir. Bu îtibarla bu ayın 12’nci gecesi hicrî senenin ilk kandilidir.
Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salât ve selâm getirmeli; Salât-ı Nâriye, Salât-ı Münciye ve Salât-ı Fethiye okumaya çalışmalıdır. Bu gecenin mânevî zenginliğinden istifâde etmek için bir tesbîh namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:
“Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîb’in, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimizin hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

PEYGAMBER EFENDİMİZİN DOĞUMUNA SEVİNMEK

Hâfız Ebu’l-Hattâb ibn-i Dıhye, Tenvîr kitabında İbn-i Abbâs Hazretlerinden şöyle naklediyor:
İbn-i Abbâs Hazretleri bir gün evinde oturmuş bir topluluğa Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğumunda meydana gelen hâdiseleri anlatıp bununla seviniyordu. Allâh’a hamdederek Resûlüne salât ü selâm getiriyorlardı.
Peygamber Efendimiz yanlarına geldiğinde onlara:
“Şefâatim sizlere helâl oldu” diye buyurdu.
Ebu’d-Derdâ Hazretlerinden şöyle rivâyet olunmuştur: Ebu’d-Derdâ (radıyallâhü anh), Peygamber Efendimizle birlikte Âmir el-Ensârî’nin (radıyallâhü anh) evine uğradılar. O, kızlarına ve âilesine Peygamber Efendimizin doğumunda meydana gelen hâdiseleri öğretiyor ve “İşte o gün bugündür, işte o gün bugündür” diyordu.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Muhakkak Allâhü Teâlâ rahmet kapılarını senin için açtı, meleklerin tamamı sana istiğfâr etmektedirler. Kim senin bu yaptığın gibi yaparsa, senin gibi bu büyük derecelere kavuşur.”
(ed-Dürrü’l-Munazzam, Muhammed Mazhar en-Nakşibendî k.s.)
Hicrî:   10   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder