2 Kasım 2018 Cuma

BİR ŞEYHİN MÜRÎDİNE NASÎHATİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أُوصِيكَ أَنْ تَسْتَحِيَ مِنَ اللهِ تَعَالَى كَمَا تَسْتَحِي مِنَ الرَّجُلِ الصَّالِحِ مِنْ قَوْمِكَ. (الجامع الصغير)
صنه قومنين إيجرسندكى صالح بر كمسدن حيا أتديكين كبى الله تعالى دان حيا أتمنى تاوصيه أدرم ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sana, kavminin içerisindeki sâlih bir kimseden hayâ ettiğin gibi Allâhü Teâlâ’dan hayâ etmeni tavsiye ederim.” 
(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   24   Safer   1440  Fazilet Takvimi  
 

BİR ŞEYHİN MÜRÎDİNE NASÎHATİ

 
Şeyh Üftâde Efendi (kuddise sirruh) Aziz Mahmud Hüdâî Hazretlerine vasiyetlerinde dedi ki:
“Namaza başladığın zaman kulluğunu yerine getirmek ve namazı hakkıyla tamamlamaktan başka bir şeyi düşünme. Çünkü kulluk tam olduğu zaman her türlü maksat hâsıl olur.
Tevhidden daha faziletli bir şey yoktur. Bu sebeple kul ilk olarak onunla mükellef kılınmıştır.
Kul, kelime-i şehâdet getirdikten sonra evvelâ namaz sonra da oruç ile mükellef kılınır. Çünkü bu iki ibâdette insanın tabîatını düzeltme ve ıslah etme vardır. Bunlardan sonra zekât ile mükellef kılınır. Çünkü zekât nefsi cimrilikten uzaklaştırarak ıslah eder. Bu dördünden sonra hac ibadetiyle mükellef kılınır ki hacda, hem tabiâtı hem de malı sarf ederek nefsi ıslâh vardır. İlk üç îbadet fakir ve zenginler arasında müşterek olduğu için önce zikredildi. Diğer iki ibâdet ile ise fakirler mükellef olmayıp sadece zenginler mükelleftir.”
Sonra buyurdu ki: “(Cennette) zenginlerin evleri mücevherât ile ma’mur olur. Fakirlerin evleri de nur ile ma’mur olur. O zaman bütün zenginler fakir olmayı ümit ederler.” (Tefsîr-i Rûhu’l-Beyân)
 
MUTFAĞIMIZ: … ŞEKERPARE
Malzemeler: 4 su bardağı un, 1 su bardağı pudra şekeri, 1’er çay bardağı irmik ve yoğurt, 2 adet yumurta, 250 gr tereyağı, 1’er paket kabartma tozu ve vanilya.
Şerbet İçin:  4 su bardağı şeker, 5 su bardağı su, yarım limon.
Yapılışı:  Un, ortası açılarak bütün malzemeler içine konulur. Hepsi yoğurulup hamur haline getirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır, istenilen şekil verilip tepsiye dizilir. Üstüne yumurta sarısı sürülür. İsteğe bağlı, fındık ve fıstık konulabilir. 180 derece fırında 10-15 dakika pişirilir.
Şerbet: 5 su bardağı (1 litre) su kaynatılarak 4 su bardağı (1 kg) şeker ilave edilir. Yarım limon sıkılarak içine atılır. 15 dakika kaynatılır. Daha sonra fırından çıkarılan sıcak şekerpareye ılık şerbet verilerek soğumaya bırakılır. Soğuk servis yapılır.
Hicrî:   24   Safer   1440  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder