قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَنْ يَشْبَعَ الْمُؤْمِنُ مِنْ
خَيْرٍ يَسْمَعُهُ حَتَّى يَكُونَ مُنْتَهَاهُ الْجَنَّةُ. (ت)
رسول الله أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر ,"
مؤمن
جنته اولاشنجيه قدار خير ( علمى ) إشتميه ألبتته دويماز ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Mü’min cennete ulaşıncaya kadar hayrı (ilmi) işitmeye elbette doymaz.”
(Sünen-i Tirmizî)
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 21 Rabiulevvel 1440 Fazilet
Takvimi
SEHİV SECDESİ
Sehiv secdesi, namazda unutma veya gafletle yapılan bir noksanlık veya fazlalıktan meydana gelen hatayı düzeltmek için yapılması vâcip olan secdedir.
Sehiv Secdesinin İcabettiği Yerler: Sehiv secdesi namaz içindeki bir vâcibin terk edilmesinden veya geciktirilmesinden, farzın ise sadece geciktirilmesinden dolayı lâzım gelir. Farzın terk edilmesinde ise, sehiv secdesi kâfî gelmez; namazın yeniden kılınması lazımdır. Namazın sünnetlerinden herhangi biri terkedilmiş ise sehiv secdesi lâzım gelmez. Bir kimse namazda gizli okunacak yerde âşikâr okusa, vitir namazında kunutu terk etse veya dört rek’atli bir namazda birinci oturuşu unutarak terketmiş olsa, sehiv secdesi yapar. Böylece noksanını tamamlamış, hatasını düzeltmiş olur.
Sehiv Secdesi’nin Yapılışı: Sehiv secdesi icab ettiği zaman, Kâde-i ahîrede “Ettehıyyâtü”yü okuduktan sonra iki tarafa selâm verilir, “Allâhü Ekber” diye tekbîr getirerek arka arkaya iki secde yapılır. İkinci secdeden sonra oturulup, “Ettehıyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik ve Rabbenâ âtinâ; Rabbenağfirlî...” duâları okunarak selâm verilir. Sehiv secdesi yapacak kimse imamsa, yalnız sağ tarafına selâm verip sehiv secdesi yapar. (Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
İMÂM-I A‘ZAM HAZRETLERİNİN İLİMDEKİ YÜKSEK MERTEBESİ
Hatîb-i Bağdâdî, Târîh-i Bağdad isimli eserinde İbn-i Kerrâme’den naklederek demiştir ki: Biz bir gün Tâbiîn’in büyüklerinden Vekî‘ Hazretlerinin yanındaydık. Bir adam:
“Ebû Hanîfe hatâ etmiştir” dedi. Vekî‘ (r.a.) cevaben: “Asrın en büyük âlimleri yanında iken Ebû Hanîfe (rahmetullâhi aleyh) nasıl hatâ etmiş olabilir. Kıyâsda Ebû Yûsuf ve Züfer, hadîs hıfzında Yahyâ bin Ebû Zâide, Hafs bin Gıyâs, Hibbân ve Mendel; Arab lugatinde Kâsım bin Ma‘n, zühd ve takvada Dâvud-i Tâî ve Fudayl bin Iyâd gibi zâtlar onun meclisine, dersine devam ediyorlar.
Yanında böyle zâtlar bulunan kimsenin hatâ etmesi umulmaz, çünkü hatâ etse, hemen onu hatâsından geri çevirirler” demiştir.
Hicrî: 21 Rabiulevvel 1440 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder