26 Kasım 2018 Pazartesi

ÇOK YEMEKLE SAĞLIK BİR ARADA OLMAZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: صَغِّرُوا الْخُبْزَ وأَكْثِرُوا عَدَدَهُ يُبَارَكْ لَكُمْ فِيهِ. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر  " :أكمكنزى اوفق أديك و عددنى جوغالطن كى سزيك إيجن بركتلى اولسون ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ekmeğinizi ufak edin ve adedini çoğaltın ki sizin için bereketli olsun.”
(Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî:   17   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 

ÇOK YEMEKLE SAĞLIK BİR ARADA OLMAZ

 
Midenin, yenilen yemeği kolaylıkla sindirmesi için ilk önce ağıza alınan yemek iyi çiğnenmelidir. Böyle olmazsa dişlerin yapacağı zor işi mide yapar, bu yüzden mide pek çabuk bozulur. Midenin sağlam olması, sağlığın ve dinçliğin özüdür. Bu sebeple mideyi yormamak için hiç olmazsa yılda bir ay onu dinlendirmek gerekir. Nitekim Allâhü Teâlâ, Ramazân-ı şerîfte oruç tutmayı bize emir buyurmuştur.
Oruç, yalnız yememek-içmemek değil; gözüyle, diliyle, her şeyiyle oruç tutmaktır. Tutulan oruç yalnız mideyi dinlendirmekle kalmaz, kılınan namaz, yapılan hayırlar sebebiyle insan pek çok dereceler kazanır.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri, Mısır hükümdarı Mukavkıs’a mektup göndererek onu Müslüman olmaya davet ettiğinde Mukavkıs, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerine pek çok değerli hediyeler yollamıştı. Bunlarla beraber bir de hekim göndermişti. Hekim, Medîne’de hiçbir hasta bulamayarak günlerce boş kaldığından, gelip olup biteni Peygamber Efendimiz Hazretlerine anlattığında: “Biz acıkmadan yemeyiz. Doymadan yemekten kalkarız. Bu yüzden hasta düşmeyiz.” buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri: “Çok yemekle sağlık ve sağlam kalmak bir arada olamaz.” buyurmuştur. Yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Etli, yağlı yemekleri (çok yemek)ten sakınınız ki (böylelikle gözünüz ve gönlünüz nurlanarak) ebrârın (Allah dostlarının) makamına kavuşasınız” buyurmuştur.
Pek çok hastalıklar tok iken yemek yemekten ileri gelir. İşte böyle olduğunu Peygamber Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Doyduktan sonra yemek yemek, alaca hastalığına sebep olur.” sözü de bunu bize bildirmektedir.
Dünyada çok yemek yüzünden ölüp gidenler, açlıktan ölenlerden daha çoktur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Her derdin başı mideyi doldurmak, her hastalığın ilacı çok yemekten sakınmak; perhiz etmektir.” buyurmuştur.
Hicrî:   17   Rabiulevvel   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder