27 Ocak 2018 Cumartesi

HİKMETİN BAŞI ALLAH KORKUSUDUR





قَالَ رَسُولُ االلهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: فَوَاللهِ إِنِّي لَأَعْلَمُهُمْ بِاللهِ وَأَشَدُّهُمْ لَهُ خَشْيَةً (ق)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   الله تعالى يه يمين اولسونكى محقق بن اونلريك ( إنسانلريك ) الله تعالى يى أك إي بلنى و اوندان أك جوق قورقانيم ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’ya yemin olsun ki muhakkak ben onların (insanların) Allâhü Teâlâ’yı en iyi bileni ve ondan en çok korkanıyım.” (Müttefekun aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)
Hicrî:   22  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


HİKMETİN BAŞI ALLAH KORKUSUDUR


Kur’ân-ı Kerîm’de Beyyine Sûresi’nin 7 ve 8. âyetlerinde (meâlen): “Muhakkak ki (Allâhü Teâlâ’ya ve Resûlüne) îman edip sâlih ameller yapanlar, bütün mahlûkatın hayırlısı onlardır. Onların Rableri katındaki mükâfâtı, altından ırmaklar akan, içinde ebediyyen kalacakları Adn cennetleridir. Allah onlardan râzı olmuş, onlar da Allah’tan râzı olmuşlardır. İşte bu Rabb’ine haşyet duyanlara mahsustur.” buyurulmaktadır.
Haşyet, ta’zim ve sevgi neticesi olan saygı manasına bir korkudur. “Hikmetin başı, Allah korkusudur.” hadîs-i şerîfinde de bu haşyet mânâsına olan korku kastedilmiştir. Bunun derecesi de ilim ve mârifetin derecesi ile mütenâsiptir. Ondan dolayı Fâtır Sûresi’nin 28. âyet-i kerîmesinde (meâlen) “...Allah’tan hakkı ile ancak âlimler korkar...”  buyurulmuştur.
Bir de haşyetin, korkudan şiddetli olması gerekir. Nitekim meleklerin vasfında “Onun (Allâh’ın) korkusundan titrerler.” meâlindeki (Enbiya Sûresi, 28. âyetinde) “haşyet”, “işfâk”a (korkudan titremeye) yakın olarak zikredilmiştir. “İşfâk” ise korkunun en şiddetli derecesidir. İmam Râzî’nin hatırlattığı üzere bu âyet, meâli verilen Fâtır Sûresi’nin 28. âyet-i kerîmesi ile beraber düşünülünce, hepsi ilmin ve âlimlerin fazîletine bir delil teşkil eder.
Şöyle ki: O cennet ve Allâh’ın rızâsı, Allah korkusunu duyanlara mahsustur. Allah korkusunu duyanlar ise ancak (hakîki) âlimlerdir. Şu hâlde netice: O cennet ve rıdvan, (hakîki) âlimlere mahsustur.
Bundan şu da anlaşılır ki kendisinin cennet ehlinden olduğu müjdelenen kimselerin Allah korkusundan uzak kalmak şöyle dursun, daha çok korku hissini artırmaları gerekecektir. Ondan dolayıdır ki peygamberlerin korkusu hepsinden çoktur. Nitekim Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Allâh’ı en çok tanıyanınız, Allah’tan en çok korkanınızdır. Ben ise ondan en çok korkanınızım.”
Allâhü Teâlâ bu korkuyu duymayanlara duyurmak için Zilzal Sûresi’nde hayır ve şerrin cezasının ne zaman ve nasıl olduğunu haber vermiştir.
(Elmalılı, Hak Dîni Kur’an Dili Tefsiri, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   22  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder