29 Ocak 2018 Pazartesi

REÇETEYİ OKUMAK HASTALIĞI TEDÂVÎ ETMEZ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَذَابًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَالِمٌ لَمْ يَنْفَعْهُ عِلْمُهُ.  (هب)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   قيامت كونون ده شتدتلى عذابه اوغراياجق اولان إنسان ، ( عمل أتمديكى إيجن ) علم كنديسينه فايده ورمين عالم در ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kıyâmet gününde en şiddetli azâba uğrayacak olan insan, (amel etmediği için) ilmi kendisine fayda vermeyen âlimdir.” 
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   12 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 

 REÇETEYİ OKUMAK HASTALIĞI TEDÂVÎ ETMEZ

Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Sâdece lisânıyla vaaz eden kimse boşa söz söylemiş olur. Kalpten vaaz eden kimsenin sözleri ise ok gibi hedefine ulaşır.” buyurmuşlardır. Hadîs-i şerîfte buyrulan birinci kişi, ilmiyle ve sözleriyle amel etmeyen âlimler, ikinci kişi sözleri kalplerde tesir bırakan, konuşması hikmet, ibret ve düşünmeye sevk eden ve ilmiyle amel eden âlimlerdir.
Akıllı kimse Allâhü Teâlâ’nın kendisini hesâba çekmesinden korkarak onun emirlerine yapışmakta ve amel etmekte acele etmelidir.
Pişmanlık dört türlüdür:
Birincisi: Bir günlük pişmanlıktır ki kişinin evinden kahvaltı yapmadan çıkması gibi.
İkincisi: Bir senelik pişmanlıktır ki zirâati vaktinde yapmayıp terk etmesi gibi.
Üçüncüsü: Ömür boyu pişmanlıktır ki kendine münâsib olmayan kimseyle evlenmesi gibi.
Dördüncüsü: Ebedî pişmanlıktır ki Allâhü Teâlâ’nın emirlerini terk etmesidir.
Kur’ân-ı Kerîm’i (sâdece okumak) bâtındaki (kalpteki) zehirlere fayda vermez. Elbette amel etmek de lâzımdır. Nitekim hasta olduğu hâlde sâdece tıp kitaplarına bakıp onda yazılanları okuyan kimse, yazılı olan ilâçları kullanmadığı müddetçe fayda görmez.
Resûlullah Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem)  ahlâkı Kur’ân-ı Kerîm idi yâni onun emirlerini yapar nehyettiklerini terk ederdi.
Bir insan her ne kadar ilim sâhibi olsa da nefsini tezkiye ve kalbini tasfiye hususunda, sâlih ameller işleyerek hâlini düzeltmezse, o kişinin ilmine îtibâr edilmez.
(Tefsîr-i Rûhu’l-Beyan)

HÜZÜN İKİ KISIMDIR

İbrahim bin Edhem Hazretleri şöyle buyurdu:
Hüzün iki kısımdır. Biri lehine olur, diğeri de aleyhine olur.
Lehine olan hüzün, âhiret için hüzünlenmektir.
Aleyhine olan hüzün de, dünya ve dünya ziyneti için hüzünlenmektir.
(Hilyetü’l-Evliya)
Hicrî:   12 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder