29 Ocak 2018 Pazartesi

EVLÂDIN KOKUSU CENNET KOKUSUDUR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَكْرِمُوا أَوْلَادَكُمْ وَأَحْسِنُوا أَدَبَهُمْ . (ه)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   جوجقلرينزه إكرامده بولونون و ( اونلريك ) تربيه لرنى كوزل يابيك ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Çocuklarınıza ikramda bulunun ve (onların) terbiyelerini güzel yapın.” 
(Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   26  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 

EVLÂDIN KOKUSU CENNET KOKUSUDUR

 
Bir çocuğun babası hayatta ise babası üzerinde, eğer değil ise dedesi üzerinde, o da hayatta değil ise annesi üzerinde, o da yoksa mevcut bulunan velîsi üzerinde bazı hakları vardır.
Abdullah İbn-i Ömer’den (radıyallâhü anhümâ) rivâyet olunduğu üzere, Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri:
“Allah (Azze ve Celle), Kur’ân-ı Azîmü’ş-Şân’da, sâdık ve hayırlı kimseleri, sadâkat ve hayırlı olmak ile vasıflandırdı. Zîrâ onlar, babalarına, analarına ve evlâtlarına güzellikle muâmele edip çirkinliklerden sakınırlar ve fıtratlarındaki iyiliğe meyletme hasleti ile iyilikler yaparlar. Nitekim babanın ve ananın evlâdı üzerinde hakkı olduğu gibi, senin evlâdının da senin üzerinde hakkı vardır.” buyurmuşlardır. Bu hadîs-i şerîfteki ifâde, İbn-i Ömer (radıyallâhü anhümâ) Hazretlerine söylenmiş ise de hükmü umûmîdir.
Evlâdın doğumunu, Allâhü Teâlâ’nın lütfettiği büyük bir nimet bilmeli ‘‘Onu, Cenâb-ı Hak İslâm fıtratı üzerine tertemiz olarak bana emânet etmiştir.’’ diyerek memnun olmalıdır.
Hadîs-i şerîflerde şöyle buyurulmuştur:
“Muhakkak, her bir ağacın semeresi (meyvesi) vardır. Kalbin semeresi de, evlattır.”
“Evlad, dünyâda iftihar ve sürûr sebebi ve âhirette nurdur.”
“Evlad, Allâhü Teâlâ Hazretlerinin rızıklarından bir rızıktır.”
Küçük çocuğunu öpmek, müstehaptır. İmâm Nevevî Hazretleri “Küçük çocuğu muhabbetle öpmek sünnettir.” demiştir.
İbn-i Abbas’ın (radıyallâhü anhümâ) rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte: “(Her bir mü’minin) çocuğun(un) kokusu, cennet kokusundandır.” buyurulmuştur.
Hicrî:   26  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder