2 Ocak 2018 Salı

ALLÂH’A HAMD ETMENİN FAZİLETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: قُلِ الْحَقَّ وَإِنْ كَانَ مُرًّا. (حب )
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   آجى ده اولسه حقى ( دوغرويو ) سويله ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Acı da olsa hakkı (doğruyu) söyle.” (Sahîh-i İbn-i Hıbbân)
Hicrî:   15  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


ALLÂH’A HAMD ETMENİN FAZİLETİ

 
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Allâhü Teâlâ kuluna bir nimet ihsân ettiğinde kul “Elhamdülillâh” derse o nimetin şükrünü edâ etmiş olur. İkinci defa “Elhamdülillâh” derse Allâhü Teâlâ ona sevap yazar. Üçüncü defa “Elhamdülillâh” derse Allâhü Teâlâ onun (küçük) günahlarını bağışlar.” (Hâkim, Beyhakî)
Enes (radıyallâhü anh) anlattı:
“Bir gün bir ihtiyaç için Resûlullah Efendimiz ile birlikte sahraya çıktık. Yüksek sesle öten bir kuş gördük. Peygamberimiz (s.a.v.):
“Bu kuşun ne söylediğini bilir misin?” buyurdular.
“Allah ve Resûlü en iyi bilir” dedim. Buyurdular ki:
“Bu kuş ‘Ya Rabbi, gözümü aldın, beni rızıklandır, zira ben açım’ demektedir.”
Hazret-i Enes anlatmaya devam etti:
“Ben böyle kuşa bakarken bir çekirge gelip kuşun ağzına girdi, kuş onu yuttu. Sonra yine seslice öttü.” Peygamberimiz (s.a.v.):
“Ey Enes, kuş şimdi ne söylüyor bilir misin?” buyurdular.
“Allah ve Resûlü en iyi bilir” dedim. Buyurdular ki:
“Kendisini zikredeni rızıklandıran Allâh’a hamd olsun” diyor. Akıllı kimse, ihlâs ve samimiyetle darlık ve bolluk zamanlarında Allâh’a hamd etmelidir ki cennete ilk çağırılanlardan olsun. Nitekim Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:
“Kıyâmet gününde cennete ilk çağırılacak olanlar, bolluk ve nimet zamanında da, darlık ve belâ zamanında da Allâh’a hamd edenlerdir.”
 
ZEKİ ÇOCUĞUN VERDİĞİ DERS
 
Küçük bir çocuk, meşhur şâir Ebu’l-Alâ el-Maarrî’yi görünce: “Her ne kadar zamanca sonra geldimse de öncekilerin güç yetiremediği şeyleri meydana koydum’ manasındaki şiiri söyleyen sen misin?” dedi.
“Evet” dedi. Çocuk:
“Öncekiler yirmi dokuz harfi tertip ettiler. Haydi sen bunlara insanların ihtiyacı olan bir harf daha ilave ediver” deyince Maarrî, hiç bir şey söyleyemedi.
Hicrî:   15  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder