31 Ocak 2018 Çarşamba

AMELLERDE NİYET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّمَا الْأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى. (خ)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   عمللر ( يك حكمى )   آنجق نيتلره كوره در .هركسيك نيت أتديكى نه إيسه ألنه كججك اولان آنجق اودور ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ameller(in hükmü) ancak niyetlere göredir. Herkesin niyet ettiği ne ise eline geçecek olan ancak odur.” 
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   14 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 

AMELLERDE NİYET

 
Müslüman bir kulun amellerindeki niyeti Allah için ve ihlas ile olması lâzımdır. Hadîs-i kudsîde “İhlas, benim sırlarımdan bir sırdır, onu kullarımdan sevdiklerimin kalbine emânet ederim. Ona melek muttalî olamaz ki yazsın. Şeytan da muttalî olamaz ki ifsad etsin.” buyurulmuştur.
Niyetsiz amel olmaz. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ sözü ancak amel ile kabul eder. Söz ve ameli de ancak niyet ile kabul eder.”
Kulun bütün işlerindeki niyeti hayır, hidâyet ve Allâh’ın rızâsı olmalıdır. Çünkü mü’minin amelsiz niyeti, niyetsiz amelinden hayırlıdır. Zîrâ amele riyâ karışır, fakat niyette riyâ ve nifak yoktur. Bir kimse samîmî bir şekilde sadaka vermeye, nâfile namaz kılmaya, haccetmeye, umre yapmaya niyet etse de yapamasa niyetindeki samîmiyetten dolayı o kimseye bunların sevâbı yazılır.
İnsanlar kıyâmet günü amellerindeki niyetlerine göre haşrolunup hesâba çekilecek, ona göre sevap veya azap göreceklerdir. Tâbiînden Sâlim bin Abdullah (radıyallâhü anh), halife Ömer bin Abdülazîz’e (rahimehullah) şöyle yazmıştır: “Muhakkak Allâh’ın yardımı kulun niyetine göredir. Niyeti tam olana Allâh’ın yardımı da tam olur. Niyeti noksan olana yardımı da noksan olur.” (Şerhu’ş-Şir’a)
Ebû Hüreyre (radıyallâhü anh) “İnsanlar kıyâmet günü niyetlerine göre diriltilir.” buyurmuştur. Amellerin sevâbı, niyetin sağlam ve bozuk olmasına göre çok veya az olur. İbâdetler âdetten, faydalı işler ise boş ve lüzumsuz işlerden ancak niyet ile ayrılır. (İslâm Ahlâkı ve Âdâbı, Fazilet Neşriyat)
 

AY TUTULMASI

 
31 Ocak Çarşamba günü “Tam ay tutulması” vuku bulacaktır.
Tutulmanın görüleceği yerler: Asya, Avustralya, Kuzey Amerika kıtası Pasifik Okyanusu.
Tutulmanın sonu Türkiye’de halkalı olarak vuku bulacaktır.
Tutulmanın büyüklüğü : 1.316’dır.
Tutulmanın başlangıcı : 31 Ocak 2018  13.51 (Türkiye Saati)
Tutulmanın ortası        : 31 Ocak 2018  16.29        ”
Tutulmanın sonu         : 31 Ocak 2018  19.08        ”
Hicrî:   14 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder