1 Şubat 2018 Perşembe

MESCİD VE CÂMİLERE HÜRMET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ أَخْرَجَ أَذًى مِنَ الْمَسْجِدِ بَنَى اللهُ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ. (ه)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   كيم مسجددن ( إنسانلره ) أزيت ورن بر شئ جقاريرسه ، الله تعالى ، اونون إيجن جنتده بر كوشك ياراتر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim mescidden (insanlara) eziyet veren bir şeyi çıkarırsa, Allâhü Teâlâ, onun için cennette bir köşk yaratır.” 
(Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   15 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 

MESCİD VE CÂMİLERE HÜRMET

 
Mescid, secde edilen yer demektir. İslâm mâbetlerine (ibâdet edilen yerlere) mescid, büyüklerine câmî denilir. Mescidler Allâhü Teâlâ’ya ibâdet için yapılmıştır. Bu cihetle her mescidin büyük bir şeref ve fazîleti vardır. Bu şerefe işâret için her mescide ‘Beytullah’ (Allâh’ın evi) denilir. Binâenaleyh mescidlere hürmet edilir. Bir mescid binası, yıkılmış olsa da arsası kıyâmete kadar mesciddir. Mescidlere hürmetsizlik, haksızlık, Allâhü Teâlâ’nın hukûkuna riâyetsizlik demektir ki mesûliyeti pek büyüktür. 
(B. İslam İlmihâli)
Mü’min mescide girerken, İslâm’ın günah ve çirkin gördüğü şeylerden kaçınmaya, mescidden çıkıncaya kadar zikir ve duâ için îtikâfa niyet etmelidir.
Mescidlere abdestli olarak, sağ ayak ile girmeli ve Resûlü Ekrem (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimize salât ve selâmda bulunmalı, “Allâhümmeftah aleynâ ebvâbe rahmetike” diye duâ etmeli, kerâhet vakti değil ise mescide hürmet için iki rek’at tahiyyetü’l-mescid namazı kılmalıdır. Mescidden sol ayakla çıkmalı ve “Allâhümmeftah aleynâ ebvâbe fadlike” diye duâda bulunmalıdır.
Mescidde bulunduğu müddetçe kişinin hâl, hareket ve düşüncelerinin mescid âdâbına uygun olması gerekir. Çünkü insan, mescidde bulunduğu müddetçe Allâhü Teâlâ’nın huzurundadır.
Mescidlere lâubâli bir şekilde girilmez. Mescidlerde gelişigüzel oturulmaz. Bir zarûret bulunmadıkça dizler dikilmez ve ayaklar uzatılmaz. Yine sergiler üzerine kirli, ıslak ayaklarla basılmaz. Mescidlerin temizliğini ihlâl eden şeyler yapılmamalıdır. Bilakis herkes mescidlere hâlince en temiz ve en güzel elbiselerini giyinerek gitmeli, cemâati nefret ettirecek hallerden kaçınmalıdır. 
(Cep telefonunu kapatmalı veya sessize almalıdır.)
“Mescidlere devam edenler şu üç güzel şeye sâhip olurlar: Kendisinden istifâde edeceği bir arkadaşa, hikmetli sözlere  ve Allâhü Teâlâ’dan beklediği rahmete.” 
(Levâkihu’l-Envar)
Hicrî:   15 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder