12 Şubat 2018 Pazartesi

ÎMÂNIN ŞÛBELERİNDEN: HAYÂ





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ أَوَّلَ مَا يُرْفَعُ مِنْ هَذِهِ الْأُمَّةِ الْحَيَاءُ وَالْأَمَانَةُ ، فَسَلُوهُمَا اللهَ عَزَ وَجَلَّ. (شعب الايمان)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   محقق بو أؤمتدن إلك قالدرلاجق اولان شى حيا و أمانت در . أؤيليسه سز الله تعالى دان بو إيكيسنى ( حيا و أمانتى ) إستينز ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak bu ümmetten ilk kaldırılacak olan şey hayâ ve emânettir. Öyleyse siz Allâhü Teâlâ’dan bu ikisini (hayâ ve emâneti) isteyiniz.
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   26 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 

ÎMÂNIN ŞÛBELERİNDEN: HAYÂ


Hayâ; edeb, mahcûbiyet, utanmak, ar ve nâmus, insanın çirkin şeylerden sıkılması ve bunları terk etmesidir. Hayâ, insanlarda fıtrîdir, yaratılıştandır. Hayâlı insanın kalbi, hoş olmayan bir şey meydana geldiğinde ızdırap duyar, eseri yüzünde görünür.
Hayâ îmandandır. Hayâ, Allah korkusuyla günah işlemekten utanıp sıkılmaktır.
Hayâ, dünyâ ve âhiretin bütün hayırlarını toplayıcıdır. Îmânın şirâzesidir. Zîrâ hayâ sâhibi kimse dîne uygun şeyleri yapar, uymayan şeyleri de terk eder.

SİVAS ÇİFTE MİNÂRELİ MEDRESE


Anadolu’nun meşhur târihî eserlerinden Çifte Minâreli Medrese, Sivas merkezde Birinci İzzeddin Keykâvus Şifâhânesi’nin karşısındadır. İlhanlıların büyük vezîri Sâhip Şemseddîn Cüveynî tarafından 1272 (H.670) târihinde yaptırılmıştır.
Anadolu’da yapılmış medreselerden biri olan ve Dârülhadîs adıyla da bilinen Çifte Minâreli Medrese ne yazık ki zaman içinde tahrîbâta mâruz kalmış, bugün çok az bir kısmı ayakta kalabilmiştir. 1882’de ilk önce hastahâne, sonra mektep olarak kullanılmıştır.
Çifte Minâreli Medrese’nin ön cephesi günümüze ulaşabilmiştir. Taç kapının üzerindeki tuğla minâreler çini süslüdür. Köşelerde yivli yarım kuleler vardır.
Taç kapının alınlığında Tevbe Sûresi’nin “Bununla berâber mü’minlerin kâffesi birden toplanıp seferber olacak değillerdir, fakat her fırkadan bir tâife toplansa da dinde fıkıh tahsil etseler ve döndükleri zaman kavimlerini îkaz eyleseler, umulur ki onlar sakınırlar” meâlindeki 122. âyet-i kerîmesi yazılıdır.
Taç kapının sağında bulunan mihrâbiyenin kitâbesinde: “Allâhü Teâlâ’ya dinde fıkıh ilmini öğrenmekten daha sevgili bir şeyle ibâdet olunmadı.” hadîs-i şerîfi yazılıdır. Sol tarafta bulunan mihrâbiyenin kitâbesinde ise:
“Muhakkak bir tek fakîh, şeytana karşı bin âbidden daha çetindir.” hadîs-i şerîfi yazılıdır.
Hicrî:   26 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder