قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْعِلْمُ عِلْمَانِ عِلْمٌ
عَلَى اللِّسَانِ فَذَلِكَ حُجَّةُ اللهِ
عَلَى خَلْقِهِ وَعِلْمٌ فِي الْقَلْبِ فَذَلِكَ الْعِلْمُ النَّافِعُ.
(إحياء)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."
علم إيكى در . برى دلده اولاندركى بو
الله تعالى نيك قوللرى عليهنه بر دليل در : ديكرى ده قلبده اولان علم در . إشده ( آصل
) فايداسى اولان علم بودور ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İlim ikidir. Biri dilde olandır ki bu, Allâhü Teâlâ’nın kulları aleyhine bir delilidir; diğeri de kalpte olan ilimdir. İşte (asıl) faydası olan ilim budur.”
(İhyâu’l-Ulûm)
(İhyâu’l-Ulûm)
Hicrî: 21 Cemaziyelevvel 1439 Fazilet
Takvimi
AMELSİZ İLİM ALEYHTE DELİLDİR
İmam-ı Gazâlî Hazretleri şöyle buyurdu:
Ey oğul, Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bir hadîs-i şerîfinde ümmetine şöyle nasîhat etmiştir:
“Allâhü Teâlâ’nın kulundan yüz çevirdiğinin alâmeti, kulun mâlâyânî (dünyâ ve âhiretine faydası olmayan şeyler) ile meşgul olmasıdır. Bir kimse ömründen bir ânı, yaratılış gâyesinin dışında geçirirse, kıyâmet gününe kadar pişmanlığı hak etmiş olur. Kim de kırk yaşını geçer ve hayrı şerrinden çok olmazsa cehennem ateşine hazırlansın.” Burada, bu hadîs-i şerîfi iyi anlayanlar için kâfi nasîhat vardır.
Ey oğul, nasîhat etmek kolaydır, zor olan onu kabul etmektir. Çünkü nasîhat, nefsin arzu ve isteklerine uyan kimse için acıdır. Zîrâ bu gibi kimselerin kalbinde yasaklar ve günahlar daha sevimlidir. Husûsiyle de nefsini üstün tutmak ve dünyâ menfaati elde etmekle meşgul olan ilim talebelerine daha da zordur. O, amelsiz ilmin kendisini kurtaracağını zanneder.
Fakat bu kibirli kimse amel etmediği müddetçe elde ettiği ilmin kıyâmette, aleyhine delil olacağını düşünemez. Nitekim Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Kıyâmet gününde en şiddetli azâba uğrayacak olan insan, (amel etmediği için) ilmi kendisine fayda vermeyen âlimdir.” buyurmuştur.
Bir zat, vefat eden Cüneyd-i Bağdâdî Hazretlerini rüyâsında görmüş. Ne halde olduğunu sorunca Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri: “Bütün öğrendiğim ilimler, dünyâdaki işâretler hepsi kayboldu, gitti. Ancak gece yarısı kalkıp kıldığım birkaç rekât namaz imdâdıma yetişti.” diye cevap vermiştir. (Eyyühe’l-Veled)
BEYT:
Ekmeyen biçmedi bu mezraada el-hâsıl
Kime lâzım ise ekmek, ona lâzım ekmek
Necîb (Sultan Üçüncü Ahmed Han)
(Bu dünyâda ekmeyen biçmedi. Hâsılı kime ekmek lâzımsa onun ekmesi lâzımdır.)
Hicrî: 21 Cemaziyelevvel 1439 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder