13 Şubat 2018 Salı

YEMEKTEN SONRA UYUMAK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَذِيبُوا طَعَامَكُمْ بِذِكْرِ اللهِ وَالصَّلَاةِ، وَلَا تَنَامُوا عَلَيْهِ فَتَقْسُو قُلُوبُكُمْ. (طس)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   يدكلرينزى الله تعالى ي ذكر و نماز ايله أريتنز . يدكدن صكره ( حازمتمه دن ) همن اويوماينز . يوقسه قلبلرينز قاتلاشر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Yediklerinizi Allâhü Teâlâ’yı zikir ve namaz ile eritiniz. Yemek yedikten sonra (hazmetmeden) hemen uyumayınız. Yoksa kalbleriniz katılaşır.” 
(Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat)
Hicrî:   27Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 

YEMEKTEN SONRA UYUMAK

 
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), uyumadan önce hazmı kolay olan şeylerin yenilmesini tavsiye ederdi. Ekmeğin tek başına, katıksız yenmesini tavsiye etmezdi. Yemekten hemen sonra uyumaktan nehyederdi.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Yediklerinizi Allâhü Teâlâ’yı zikir ve namaz ile eritiniz. Yemek yedikten sonra (hazmetmeden) hemen uyumayınız. Yoksa kalbleriniz katılaşır.” buyurmuşlardır.
Yemeği hazmetmeden önce uyumak kalb katılığına ve bedende hastalığa sebep olur. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), bunun en büyük zararının kalb katılığı olduğu için husûsiyle onu zikretmiştir.
Yemekten sonra namaz kılmak hazmı kolaylaştırır.
Tabibler de “Sıhhatini korumak isteyen kişi, akşam yemeğini yedikten sonra yüz adım da olsa bir miktar gezinsin. Yemeğin ardından hemen yatmasın. Hemen yatmak elbette zarar verir.” demişlerdir.
 

ÇOCUK KAZÂLARINA KARŞI TEDBİRLER

 
Bebekler kolayca oturana kadar mutlakâ destekle oturtulmalıdır. Etrâfı açık bir yatakta veya yüksek bir yerde aslâ yalnız bırakılmamalıdır.
Mama sandalyesi veya bebek arabasında emniyet kemerini mutlaka bağlamalı; araba ile seyahat esnâsında da bebeğe uygun, emniyet kemeri ile sâbitlenmiş bir çocuk koltuğu kullanılmalıdır.
Korkuluk aralıkları başının geçemeyeceği ölçülerde (en fazla 6 cm.) olmalıdır.
Halıların kaymaması için altlarına kaymayı önleyici yaygılardan konulmalıdır. Çocukların düşme sebeplerinden biri de halı kıvrımlarıdır.
Balkon korkulukları çocukların arasından geçemeyeceği ya da üstüne tırmanamayacağı şekilde yapılmalıdır; pencerelere korkuluk yaptırılmalıdır. Kapı ve pencerelere emniyet kilidi taktırılmalıdır.
Hicrî:   27Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder