24 Şubat 2018 Cumartesi

MUSÎBETLER GÜNAHLARIN CEZÂSIDIR





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مِنْ شَيْءٍ يُصِيبُ الْمُؤْمِنَ فِي جَسَدِهِ يُؤْذِيهِ إِلَّا كَفَّرَ اللهُ عَنْهُ بِهِ مِنْ سَيِّئَاتِهِ.  (حم)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   الله تعالى مؤمنين بدننه إصابت أدن و اونه أزيت ورن هر شى سببيله محقق اونون كوناحلرنى عفوأديب اؤرتر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ, mü’minin bedenine isâbet eden ve ona eziyet veren her şey sebebiyle muhakkak onun günahlarını affedip örter.”
(Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   08  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 

MUSÎBETLER GÜNAHLARIN CEZÂSIDIR


Târihçi ve seyyâh İbn-i Battûta, bir seyâhatinde Afrika’da Mali hükümdârı Mensâ Süleyman’ı da (1341-1360) ziyâret etmişti. Meşhûr Rıhle kitâbında şöyle anlatıyor:
Birgün sultanın meclisinde bulunuyordum. Uzak vilâyetlerin birinden fakîh ve âlim bir zât geldi. Pâdişahın huzûruna girdi, birçok söz söyledi. Pâdişahın yanında oturmakta olan kâdı efendi onu tasdîk etti. Sonra pâdişah da o ikisini tasdîk etti. Sonra âdetleri üzere mecliste bulunanlar pâdişaha saygılarını arzettiler.
Yanımda bulunan ve onların lisânını bilen birisi bana: “Sultana ne dediklerini biliyor musun?” diye sordu. “Bilmiyorum” dedim. Şöyle dedi:
“Fakîh zât şöyle haber verdi: Memleketlerini çekirgeler istilâ etmiş. Sâlihlerden bir zât, çekirgelerin olduğu yere gittiğinde adetlerinin çokluğundan dehşete düşüp: “Bu ne kadar çok çekirge!” demiş, oradaki çekirgelerden biri lisâna gelerek:
“Allâhü Teâlâ, zulmün hâkim olduğu memleketlerin ekinlerini mahvetmek üzere bizi gönderir.” cevâbını vermiş.
Başkâdı ve sultan onun bu haberini tasdîk ettiler. Pâdişah, yanında bulunan vezîrlerine:
“Ben zulümden uzağım. Sizden zulmedenleri de cezâlandırdım. Her kim bir zâlimi bilip de bana haber vermezse, bu zâlimin günâhı onun boynuna olsun. Allâhü Teâlâ ondan bunun hesâbını sorsun” dedi.
Pâdişah bu sözü söyleyince, vezîrler de itâatlerini arzettiler ve zulümden uzak duracaklarını söylediler.”
(Rıhlet-i İbn-i Battûta)

NÜKTE: HAMD OLSUN AYAĞIM YERİNDE!

Bir dervişin ayakkabıları çalınmış. Hırsızı yakalayamayan arkadaşları:
“Kunduran çalındı!” diye haber vermişler.
Hemen ayağına bakarak:
“Hamd olsun ayağım yerinde!” demiş.
Hicrî:   08  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder