10 Şubat 2018 Cumartesi

İYİ BESLENMEYEN HASTA OLUR





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلطَّاعِمُ الشَّاكِرُ بِمَنْزِلَةِ الصَّائِمِ الصَّابِرِ. (حم)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   شكردن قرنى طوق كشى ( نين ثوابى ) صبردن اوروجلو ( نون ثوابى ) كبيدر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Şükreden karnı tok kişi(nin sevâbı), sabreden oruçlu(nun sevâbı) gibidir.”
 (Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   24 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


İYİ BESLENMEYEN HASTA OLUR


Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sabah yemeğini (kahvaltısını) terketmek hastalık, akşam yemeğini yememek de insana ihtiyarlık verir.”
İnsan yaşamak, hasta düşmemek için yer, içer, yürür, gezer, nefes alıp verir, böylelikle beslenip büyür. Dünyâda yemeden, içmeden yaşamak mümkün olmaz. Yemek, içmek, taze, temiz hava almak ile sağlıklı olunur.
İyi beslenmeyen insan kolaylıkla hastalanır. Sonra iyi yemek içmek için esirgediği paraları sıhhatini geri kazanmak için harcar.
Gıdalar iki türlüdür:
1- Et, süt, yumurta, ekmek ve buna benzer besleyici yemekler,
2- İnsanı ısıtıp güç veren yemeklerdir.
Bunlardan süt hem insanı besler hem de özüne sıcaklık verir. Yeni doğan bir çocuğun başlıca yiyeceği anne sütüdür. Hayvanlardan elde edilen sütler kaynatmadan içilmemeli, taze içilmelidir.
Et ve ekmek de insana faydalıdır. Et yemek insana güzel huy kazandırır. İnsanın gönlüne genişlik, yüzüne parlaklık verir, damarlarındaki kanı artırır.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri et, ekmek ve sütün faydalarını bildirmiştir. Yine et için: “Yemeklerin reisi et, sonra da pirinçtir.” buyurmuştur.

SULTANIN MERAKI: YAFA PORTAKALLARI

Sultan İkinci Abdülhamid Han’ın meşguliyetlerinden biri de bitkilerdi. Henüz şehzâdelik yıllarında Maslak’ta kurdurduğu serada dünyânın çeşitli ülkelerinden getirttiği bitkileri, nâdide çiçekleri yetiştirir, bakımlarıyla bizzat kendisi alâkadar olurdu.
Pâdişah olduktan sonra da bitkilerle alakasını sürdürdü. Mesela bugün dünyâca meşhur Yafa portakalı onun bu merâkının bir neticesidir. Filistin toprakları içinde bulunan ve İsrâil’in işgâli altındaki Yafa’ya ilk portakal fidelerini gönderip diktiren Sultan İkinci Abdülhamid’dir. İlk dikilen fidelerin güzel netice vermesi üzerine aynı beldeye on binlerce portakal fidesi yollanmış, Yafa halkı için bir geçim kaynağı hâline gelmiştir.
(Yedikıta Dergisi, Nisan 2015)
Hicrî:   24 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder