17 Şubat 2018 Cumartesi

ÇUH KALESİ MUHÂSARASI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلصَّبْرُ مِفْتَاحُ الْفَرَجِ وَالزُّهْدُ غِنَاءُ الْاَبَدِ. (فر)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   صبر صقنتدان قورتولمانيك ، فراحليغه قاوشمانيك آناحتاريدر . زهد ( دنيايه راغبت أتمه مك ) أبدى زنكنلكدر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Sabır, sıkıntıdan kurtulmanın, ferahlığa kavuşmanın anahtarıdır. Zühd (dünyaya rağbet etmemek) ebedî zenginliktir.” 
(Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)
Hicrî:   01  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 

SABRIN ZAFERİ: ÇUH KALESİ MUHÂSARASI

 
1852 (Hicrî 1265) senesinde Rus kumandanı Argot, İmam Şâmil’in elinde bulunan Çuh kalesini muhâsara etti. Şiddetli harpler vukû buldu. Ruslar kalenin önündeki ve arkasındaki iki tepeyi aldılar. Buralardan kalenin duvarlarının büyük kısmını, evleri ve büyük burcu tahrip ettiler. Kale içindekileri atışlara karşılık veremez hâle getirdiler.
İşbu noktaya gelince kumandanlardan bazılarının ümîdi kırıldı, askerler de harbi gevşetti. Bunun üzerine İmâm Şâmil bütün kumandanları topladı. Onları bu tavırlarından dolayı ayıpladıktan sonra şu sözlerle cesâretlendirdi: “Şu karşımızdaki Rus kumandanları gece gündüz bâtıl bir dâvâyı yükseltmek için bakın nasıl yaya-binekli, elleriyle hatta dişleriyle, tırnaklarıyla mücâdele ediyorlar. Siz ise Rabb’iniz olan Allâh’ın dînine hakkıyla yapışmıyor, mücâdeleyi sadece parmaklarınızın ucuyla yapıyorsunuz. Eğer bu kaleyi şu kâfire terk edip çekilecek olursanız, vallâhi şu sarıklarınızı taşıyan başlarınızı vücûdunuzda komam. Kat‘iyyen kaleyi terk etmeyi düşünmeyiniz.”
Bu sözlerden sonra asker gayrete geldi. Kale kumandanı Hacı Musa kalenin yıkılan burcunu toprakla doldurup, arkasında siper alabilecekleri duvarlar yaptırdı. Diğer bütün halk da omuzlarında uzak mesâfelerden odun ve çamur taşıyorlar, onunla kalenin gediklerini ve yıkılan yerlerini onarıyorlardı. Bu gayretler meyvesini hemen verdi, “Kale az zamanda küffâr eline geçer” diyenlerin ağızları tıkandı.
Rus kumandanı Argot, son olarak kalenin ahşap sedlerini ateşe vermeye uğraştı. Şeyh Şâmil daha evvelce kalede bulunan sarnıcın dolu tutulmasını emretmişti. Hemen oradan taşınan sularla bu yangın da söndürüldü.
Argot, başvurduğu hiçbir hîle ile İslâm ordusunu ümitsizliğe düşürüp kaleyi alamayacağını anlayınca bir gece, ağırlıklarını bırakarak askerini geri çekmeye başladı. İmâm Şâmil derhal askerini arkalarından sevketti. Düşmana hayli zarar verdiler, birçok harp malzemesi, silah, barut vesâire ele geçirdiler. Sonra Şeyh Şâmil kalenin muhâsaradan önceki gibi tâmir edilmesini emretti. Bu muhâsara iki ay sürmüştü.
Hicrî:   01  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 


2 yorum: