3 Şubat 2018 Cumartesi

KIZ VE ERKEK EVLAT SEVGİDE MÜSÂVÎDİR





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللهَ تَعَالَى يُحِبُّ أَنْ تَعْدِلُوا بَيْنَ أَوْلَادِكُمْ حَتَّى فِي الْقُبَلِ. (كنز)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   محقق الله تعالى جوجقلرينز آراسنده ، اونلرى اؤبمكته بله عدالتلى اولمانزى إستر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ çocuklarınız arasında, onları öpmekte bile adâletli olmanızı ister.
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   17 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 

KIZ VE ERKEK EVLAT SEVGİDE MÜSÂVÎDİR


Anne-babalar sevgi ve şefkatte erkek ile kız, büyük ile küçük çocuğu bir tutmalıdır.
Kız evladı doğduğunda erkek evladı doğduğundaki gibi sevinmelidir. Zîrâ Şûrâ Sûresi’nin 49. âyet-i kerîmesinde (meâlen) “Bütün göklerin ve yerin mülkü Allâh’ındır, dilediğini yaratır, dilediği kuluna kız ve dilediği kuluna erkek evlat ihsân eyler.” buyurulmuştur.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretleri: “Sakın kız evlatlardan yüz çevirmeyin! Zîrâ, ben de kız babasıyım.” buyurmuşlardır. Diğer bir hadîs-i şerîfte: “Allâhü Teâlâ kız çocukları olan babaya, hiç umulmadığı kadar rızık verir ve yaptığı her bir işte onu doğru yola sevk eder.” buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Cenâb-ı Hak ve Feyyâz-ı Mutlak’tan beni zahmetsiz evlat ile rızıklandırmasını talep ettim. Beni kız evlat ile rızıklandırdı.” buyurmuştur. Kız evlâdı sevmemek, câhillerin çirkin bir âdetidir. Ümmet-i Muhammed’den olanlara, bu hâl yakışmaz. Zîrâ doğan ilk çocuğu kız olan kimsenin hâli mesûd, sözleri ve yaptıkları övülmeye lâyık olur.

MUTFAĞIMIZ: … EZOGELİN ÇORBASI


Malzemeler: 2 su bardağı mercimek, 1’er adet patates, havuç ve soğan, 4 diş sarımsak, 1 fincan zeytin yağı, 1’er çay bardağı un ve pirinç, 2 çorba kaşığı salça, 1’er çay kaşığı kuru nane ve pul biber, 15 su bardağı kemik suyu veya normal su, 1 çorba kaşığı tuz.
Yapılışı: Mercimek, bol tuzlu suyla ovularak berraklaşana kadar yıkanır ve süzülür. Patates, soğan ve havuç büyük parçalar halinde doğranıp mercimek, pirinç ve sarımsakla birlikte 7-8 su bardağı soğuk su konularak iyice pişirilir. Pişince el blenderinden geçirilip özleştirilir.
Ayrı bir tencerede yağda un ve salça kavrulur. Nane, pul biber eklenip kemik suyu konulur, kaynayınca çorbaya ilave edilir.
Hicrî:   17 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder