11 Şubat 2018 Pazar

ALTI ŞEYE KEFİL OLUN, CENNETE KEFİL OLAYIM”



قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَعَدَ اللهُ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ. (سورة التوبة،   ٧٢  )
الله تعالى شويله بيوردى  ( مئآلاً  : "...الله تعالى مؤمن أركك و قدنلره إيجنده أبدى اولرق قالمق اؤزه ره آلطندان إرمقلر آقان جنتلر و عَدْن جنتلرنده كوزل مسكنلر وعد أتدى ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Allâhü Teâlâ mü’min erkek ve kadınlara içinde ebedî olarak kalmak üzere altından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler va’d etti…” 
(Tevbe Sûresi, âyet 72)
 (Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   25 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 

“ALTI ŞEYE KEFİL OLUN, CENNETE KEFİL OLAYIM”

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Siz şu altı şeyi yapacağınıza söz verin ben de sizin cennete girmenize kefil olayım:
Konuştuğunuz zaman doğru söyleyin,
Verdiğiniz sözleri yerine getirin,
Size bir şey emânet edildiğinde riâyet edin (hıyânet etmeyin),
Nâmuslarınızı koruyun,
Gözlerinizi haramdan sakının ve ellerinizi haramdan koruyun.” buyurmuştur. (Tenbîhü’l-Gâfilîn)

CENNETİN KISIMLARI

Cennet: İçerisinde meyve ağaçları bulunan, tarif edilemeyecek güzellikte olan bir yerdir. Cennet diye isimlendirilmesi meyve ağaçları cennet nîmetlerinin özü olduğu içindir. Cennet bütün sevapların ve sâlih amellerin karşılığının görüleceği yerdir. Kulların hak ettikleri mertebelere göre kavuşacakları cennetler sekizdir:
Birincisi: Dâru’l-Celâl.
İkincisi: Dâru’l-Karâr.
Üçüncüsü: Dâru’s-Selâm.
Dördüncüsü: Adn Cenneti.
Beşincisi: Cennetü’l-Me’vâ.
Altıncısı: Cennetü’l-Huld.
Yedincisi: Firdevs Cenneti.
Sekizincisi: Naîm Cenneti.
Bir hadîs-i şerîfte: “Mü’min cennete girdiği zaman yetmiş bin bahçe görür. Her bahçede yetmiş bin ağaç, her ağaçta yetmiş bin yaprak, her yaprakta ‘Lâ ilâhe illallâh Muhammedün Resûlullah ümmetün müznibetün ve Rabbün ğafûr’ yazılı olduğunu görür. Her yaprağın genişliği güneşin doğduğu yerden battığı yere kadardır.” buyurulmuştur. 
(Tefsîr-i Rûhu’l-Beyân)
Hicrî:   25 Cemaziyelevvel  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder