26 Şubat 2018 Pazartesi

HASED VE HASEDİN KÖTÜLÜKLERİ





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ لِنِعَمِ اللهِ أَعْدَاءٌ، قِيلَ: وَمَا أُولَئِكَ؟ قَالَ: اَلَّذِينَ يَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَى مَا آتَاهُمُ اللهُ مِنْ فَضْلِهِ. (اتحاف السادة)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   محقق اللهيك نعمتلرينيك بر تقم دشمانلرى واردر ." بيوردى . ، اونلر كيم ؟ ديه صورولنجه " اونلر اللهيك فضليله إنسانلره ورديكى شيلره حسد أدن كمسلردر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Muhakkak Allâh’ın ni’metlerinin bir takım düşmanları vardır.” buyurdu. ‘Onlar kim?’ diye sorulunca “Onlar, Allâh’ın fazlıyla insanlara verdiği şeylere haset eden kimselerdir.” buyurdular.
(İthâfu’s-Sâde)
Hicrî:   10  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 

HASED VE HASEDİN KÖTÜLÜKLERİ


Hased, Allâhü Teâlâ’nın bir kimseye ihsân ettiği din veya dünyâ nimetinin ondan kaybolmasını istemektir.
Eğer hased sadece kalbe gelip kişi haram olduğunu bilerek onu açığa vurmazsa bunda vebal yoktur. Lâkin açıktan onun îcâbını yaparsa bu haramdır.
Hasan-ı Basrî’ye (rahimehullah) hasedi sordular, “Açığa çıkarmadığın müddetçe sana zararı dokunmayan bir kederden ibârettir” dedi. Nitekim hadîs-i şerîfte: “Allâhü Teâlâ, ümmetimin kalplerinden geçirdikleri şeyleri konuşmadıkça yahut onunla amel etmedikçe affetmiştir” buyurulmuştur. (Tayâlisî)
Semâda kendisi ile Allâhü Teâlâ’ya isyan olunan ilk günah haseddir. İblis, Âdem Aleyhisselâm’a hased etti de secde etmeyerek kovulmuş şeytan oldu. Yeryüzünde ilk olarak Kâbil hased etti ve kardeşini öldürdü.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“Muhakkak hased, ateşin odunu yediği gibi sevapları yer, bitirir. Sadaka, suyun ateşi söndürdüğü gibi günahları söndürür. Namaz, mü’minin nûru, oruç da cehenneme karşı kalkanıdır.” (S. Tirmizî)
“Mü’min gıbta eder, münâfık ise hased eder.” (İhyâu Ulûmiddin)
Allâhü Teâlâ’nın kazâsına ve takdîrine râzı olan kimse öfkelenmez. Rabbinin verdiğine kanâat eden hased etmez.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurmuşlardır ki: “Birbirinize düşmanlık etmeyin, birbirinize hased etmeyin, çarpışmayın. Dinde kardeşler olarak Allâh’a kul olun.” (el-Edebü’l-Müfred)
Ebulleys Semerkandî Hazretleri şöyle buyurdu: “Hasedden daha zararlı kötü ahlâk yoktur. Hased olunana henüz bir zarar erişmeden önce hasetçiye şu beş cezâ erişir: Hased, bitmeyen bir hüzündür. Karşılığında sevap kazanmadığı bir musîbettir. Aslâ övülmeyen kötü bir nâmdır. Allah (azze ve celle)’nin gazabına sebeptir. Hasedciye muvaffakiyet ve yardım kapıları kapanır.
Hicrî:   10  Cemaziyelahir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder