27 Ocak 2018 Cumartesi

SAYILI NEFESLERİN KIYMETİNİ BİLMEK LÂZIMDIR





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كَمْ مِنْ مُسْتَقْبِلٍ يَوْمًا لَا يَسْتَكْمِلُهُ وَمُنْتَظِرٍ غَدًا لَا يَبْلُغُهُ. (شهاب )
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   بركونه يتشديكى حالده اونى تماملايامايان يارنى بكله ديكى حالده اونه اولاشامايان نيجه كمسلر واردر ."
[23:41, 27.1.2018] Ali İmre  Kendi Telefonum: Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Bir güne yetiştiği hâlde onu tamamlayamayan, yarını beklediği hâlde ona ulaşamayan nice kimseler vardır.”
(Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)
Hicrî:   21  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 

SAYILI NEFESLERİN KIYMETİNİ BİLMEK LÂZIMDIR


Resûlullâh Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) hadîs-i şerîflerinde buyurdular ki:
“Sıhhat ve boş vakit Allâhü Teâlâ’nın ni’metlerinden iki ni’mettir ki insanların çoğu onda aldanmıştır.”
“Akıllı kişi, nefsini hesâba çeken ve ölümden sonrası için amel işleyerek hazırlanandır. Âciz ise nefsinin hevâsına kapılıp amel işlemeden Allâhü Teâlâ’dan rahmet umandır.”
“Fitneler gelmeden önce hayırlı ameller işlemekte acele ediniz. Yoksa siz şu yedi şeyi mi bekliyorsunuz: Her şeyi unutturan fakirliği, azdıran zenginliği, aklı ve sıhhati ifsâd eden (bozan) hastalığı, insanı dürüst söz söylemekten dahi âciz bırakan ihtiyarlığı, ansızın gelen ölümü, gelecek şeylerin en şerlisi olan Deccal’i ve hepsinden daha acı, daha belâ ve beter olan kıyâmet(i mi bekliyorsunuz!).”
Hazret-i Ebûbekir (radıyallâhü anh) buyurdu ki:
“Muhakkak Allâhü Teâlâ, sizi ancak kendisine ibâdet etmeniz için yarattı ve yaptıklarınızı bilen Kirâmen Kâtibîn meleklerini amellerinizi yazmakla vazîfelendirdi.
Ey Allâh’ın kulları! Ne zaman geleceğini bilmediğiniz bir ecele gece gündüz gitmektesiniz. Sayılı nefeslerinizi Allâhü Teâlâ’nın râzı olduğu amellere harcamaya ne kadar gücünüz yetiyorsa, öyle hareket edin. Buna da ancak Allâh’ın izni ile muvaffak olursunuz. Size takdir olunmuş ömür içinde Allâh’a kullukta, îmân ve ibâdette, hayır yarışlarında en öne geçin ki fenâ amellerinizin cezâsından kurtulup selâmete erebilesiniz. Birtakım insanlar, ömürlerini Allâhü Teâlâ’ya ibâdette harcamadılar, asıl faydasını görecekleri hayırlı amelleri işlemeyi unuttular. Onlar gibi yapıp da helâk olmayın. Çabuk gayret edin, çünkü arkanızda hiç ihmâl etmeyen, çok dikkatli bir takip edici (ölüm) vardır.”
Hazret-i Ömer (radıyallâhü anh) buyurdular ki:
“Nefislerinizi -kıyâmette- hesaba çekilmeden önce -dünyâda- hesâba çekiniz. Kıyâmette mîzâna çekilmeden önce amellerinizi tartınız. Bugün yapacağınız nefis muhâsebesi, kıyâmet gününde çekileceğiniz hesaptan daha kolaydır. Hak Teâlâ’ya arzolunacağınız gün için süsleniniz. Nitekim -meâlen- ‘O gün arzolunursunuz (mahşer meydanında Hakk’ın huzurunda hesâba çekilirsiniz), öyle ki gizli bir hâliniz kalmaz.’
(Hâkka Sûresi, âyet 18) buyurulmuştur.”
Hicrî:   21  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder