29 Ocak 2018 Pazartesi

ARKADAŞTA ARANACAK VASIFLAR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا يَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنِ أَنْ يُذِلَّ نَفْسَهُ (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   مؤمنيك كندسنى زليل دوشورمسى لايق دكلدر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Mü’minin kendisini zelil düşürmesi lâyık değildir.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   25  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


ARKADAŞTA ARANACAK VASIFLAR

 
Arkadaş edinilecek kimsede şu dört haslet aranmalıdır:
Birincisi: Kişiyi işlerinde doğruya sevk eden akl-ı selîmdir. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Edepsizce konuşmak alçaklık, ahmakla sohbet etmek ise uğursuzluktur.” buyurmuşlardır.
Akıllı bir kimsenin düşmanlığı, ahmak kimsenin dostluğundan daha az zarar vericidir. Çünkü ahmak kimse fayda vereceği yerde belki zarar verebilir. Abbâsî halîfelerinden Mansur, Müseyyeb bin Züheyr’e “Aklın aslı nedir?” diye sormuş, o da, “Akıllı kimselerle sohbet etmektir.” cevabını vermiş.
Arkadaş edinmek istediğin zaman herkese güvenme. Eğer birileri arasında tercih yapman gerekirse akıllı ve hayâ sâhibi olanı tercih et.
İkincisi: Sâhibini hayra sevk eden dindir. Çünkü dîni terk eden kendine düşmandır. Böyle kimseden medet umulabilir mi?
Dîni, hasebi ve görüşü kuvvetli ve edebli olanı arkadaş olarak tercih et. Çünkü o, ihtiyaç anında sana yardımcı, yalnızlığında sana dost, sıhhatli olduğun zamanlarda ise arkadaştır.
Üçüncüsü: Güzel ahlâktır. Yaşayışı düzgün, devamlı hayır yapan ve hayra teşvik eden, kötülüğü çirkin gören ve başkalarını da ondan uzaklaştıran kimse ile arkadaş ol. Kötü ahlâklı kimselerle oturup kalkmak tehlikelidir. Zîrâ kötüyle dostluk düşman kazandırır ve ahlâkı kötüleştirir.
Dördüncüsü: İki dosttan her birerinin diğerine karşı sevgi ve muhabbet beslemesidir. Çünkü bu haslet kardeşliği pekiştiren, dostluğu kuvvetlendiren yegâne sebeptir. Zîrâ her dostluğu ve muhabbeti arzu olunanın karşılık vereceği mâlum değildir. Kim de böyle karşılıksız bir muhabbetin peşinde koşarsa boşa kürek çekmiş olur.
Buna işâret için denilmiştir ki “İnsanlar ağaçlar gibidir, içtikleri birdir ama meyveleri farklıdır.” (Mâverdî, Edebü’d-Dünya ve’d-Din)
Hicrî:   25  Rebîulâhir  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder