23 Şubat 2013 Cumartesi

Ne Zaman Ne Kadar Su İçmeliyiz?




Ne Zaman Ne Kadar Su İçmeliyiz?



Beslenme planında suyun yeri ne olmalı?
 
Su, kişinin vücut bileşenlerine, yaşa, cinsiyete ve başka bir çok faktöre bağlı olarak değişiyor. Ortalama bir bireyin vücut ağırlığının %55 ile %75’i su. Biz su ile ilgili bir tavsiyede bulunmadan önce kilo verme, kilo koruma ve sağlıklı beslenme gibi durumları göz önünde bulunduruyoruz. Bu üç durumda bireysel farklılıklar olsa da temelde vücudun yarıdan fazlasını su oluşturduğu için bunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz.

Ortalama sağlıklı birinsan günde ne kadar suiçmeli?
 
Bu da biraz kişiye özel. Yoğun, stresli iş yapanlar, kötü beslenen kişiler ve aşırı toksinlere maruz kalanlar, böbrek hastaları gibi özel durumu olanlara farklı programlarımız var. Bireysel farklılıklar olsa da ortalama 2, 2.5 litre su tüketimini öneriyoruz.

Bu miktarı düzenli alabilmekiçin tavsiye ettiğinizbir “su tüketim planı”var mı? Su içmede doğru zaman var mıdır?
 
Ne zaman aklınıza gelirse su için diyoruz. Çünkü insanlar unutuyor ya da geçiştiriyor. Susamayı beklememek lazım. Çünkü insan susadığı zaman zaten vücudunda %1’lik bir su kaybı oluyor. Bu da geç kalınmış demektir. Belli bir zamana da toplamak doğru değil. Gün içerisinde yudum yudum ve sürekli içmelerini öneriyoruz.

Diğer sulu içecekler için nasıl bir planlama yapmak gerekir?
 
Su haricindeki sıvılar idrara fazla çıkartır ve vücutta fazla mineral biriktirerek ödeme neden olur. O yüzden hiç biri suyun yerini tutmuyor. Bunun için günlük 3 bardak limonlu ve açık siyah çay, en fazla iki bardak kahve ve ara ara da bir iki bardak bitkisel çay olabilir. Böbrekler için diyorsanız hayır yok. 5’litrenin üzerindeki tüketimlerde belki mineral kaybına dolayısıyla halsizliğe yol açabilir.

Suda hangi özellikleri aramak gerekir?
 
Mutlaka temiz ve berrak olmalı. Sertlik derecesi önemli. En az sertlik derecesinde olanları tavsiye ediyoruz. Suda mineral vardır ama ekstra mineralli suların aşırı tüketilmesi böbrekleri yorar ve böbrek taşı oluşturabilir.

Bebeklerin ilk su ile tanışmalarında nelere dikkat etmek gerekir?
 
İlk altı ay anne sütünden başka bir şeye ihtiyacı olmayacak. Çünkü anne sütünde su değerleri de çok yüksek. İlk altı aydan sonra şekersiz sade suyla da tanışması lazım. Ama bir yaşından sonra annelerin su içmeye özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Burada benim tavsiyem ne kadar küçük yaşta olabilirse anneler bardakla çocuklarını tanıştırsınlar. Çünkü daha sonra sorun yaşayabilirler.

Az su tüketen insanlar muhtemel bir rahatsızlık görebilirler mi?
 
Uzun dönemde su tüketmeme tıp dilinde “dehidratasyona” diye tabir edilir. Bu durumun devamı aslında ölümcül etkilere neden olur. Olumsuz etkilerini sıralayacak olursak, tokluk hissinin geç oluşması, ciltte kuruluk, kabızlık, konsantrasyon bozuklukları, tansiyon yüksekliği, ödem diye sıralanabilir.

Suyun Faydaları
 
• Kilo kontrolü,
• Dolaşımın hızlanması,
• Tansiyon dengesi,
• Mineral dengesi ve tuz dengesi,
• Kilo vermeyi kolaylaştırma,
• Posanın kullanımını artırma,
• Enerji içermemesi ve kilo kontrolüne yardım etmesi,
• Açlığın yatıştırılması,
• Konsantrasyonun sağlanmasına yardımcı olma,
• Vitaminlerin kullanılabilmesi,
• Toksin maddelerin atılması…
insan ve hayat dergisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder