15 Şubat 2013 Cuma

Her Bitkinin Şifası Kendi Mevsimine Özeldir:Alıç




Her Bitkinin Şifası Kendi Mevsimine Özeldir:Alıç


Ekim ya da kasım aylarında hiç semt pazarınıza indiniz mi? Ne kadar da çeşit var. Bir tarafta yaz meyve ve sebzeleri diğer tarafta kış. İnsan hangisini tercih edeceğini şaşırıyor. Ve de şükrediyor bu kadar çeşidi bir arada bulduğu için.

Bu ay ki işleyeceğimiz şifalı bitki alıç. Yalnız alıcı size anlatmadan küçük bir uyarıda bulunalım. Son bahar aylarında meyve ve sebze çeşidi boldur. Ancak zararlı tarım ilaçlarının kullanıldığı mahsullerden uzak durmanızı tavsiye etmek istiyoruz. Bunun için yapacağınız iki pratik uygulama var. Biri tanıdığınız, emin olduğunuz kişi ve yerlerden alış veriş yapmanız. Diğeri ise pazara gittiğinizde özellikle arıların tercih ettiği tezgahlara yönelmeniz. Onlar yoksa diğer böcek türlerinin üzerinde uçuştuğu tezgâhlara yönelmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü canlılar zehirli ilaç kullanılan meyve ve sebzelere hiç yaklaşmazlar.

Bu uyarımızı yaptıktan sonra ekşi muşmula, yemişen, akdiken, geviş, edran, geyik dikenleri olarak da bilinen alıcın şifalı yönlerini ve varsa uyarılarını yapalım. Özellikle bol güneş gören dağlık bölgelerde, derelere bakan yamaçlarda ve çalılıklar arasında, ormanlarda yetişen bu bitki 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli olan meyveleri yenilmektedir. Bitkiye çok güçlü antioksidan özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıcın hasadı ekim ayının sonlarında yapılır.

Nelere Faydalıdır?

Bitkilerin şifalı yönleri bize atalarımızın bıraktığı nadide miraslardan birisidir. Bu gün yeni üretilen bir ilacın yan etkileri yıllarca insanların üzerinde denenerek anlaşılabilir. Ancak geleneksel olarak zaten atalarımız yüzyıllardır denedikleri bitkilerin şifalı yönlerini bize tavsiye etmişlerdir. Bizim burada yapmamız gereken iki şey vardır. Birincisi bu şifayı gelişen tıp teknolojisi ile yeniden ele alarak insanlığın daha iyi kullanabilmesini sağlamak. İkincisi ve daha önemlisi de bitkilerin şifalarını mevsimlik olmaktan kurtarmak. Çünkü her bitkinin şifası kendi mevsimine özeldir. Uzun yıllar geleneksel tedavi yönletmelerinde kullanılan alıcın şifası da kendi mevsimine özeldir. O yüzden bu aylarda şifasından istifade etmek gerekir.
  • Alıç yaprakları çiçekleri ve meyvesinden hazırlanan ilaçlar Amerika ve Avrupa’da en fazla satan bitkisel ilaçlar arasında bulunmaktadır.
  •  
  • Kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp krizi sonrası, damar sertliği, yüksek kan basıncı alıcın faydalı olduğu başlıca rahatsızlıklardır.
  •  
  • Alıç bitkisindeki bileşikler kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu azaltıcı etki vardır.
  •  
  • Yapılan araştırmalar alıç bitkisinin ikinci derece kalp yetmezliğinin tedavisinde yararlı olduğunu göstermiştir.
  •  
  • Latince adı Crataegus monog-ya olan alıç bitkisi, birçok kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında kullanılacak bitkilerin başında gelir.
  •  
  • Triterpenoid saponinler, aminler ve flavonlar alıç bitkisinde bulunan ve de kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etki gösteren bileşiklerdir.
  •  
  • Avrupa’da yapılan araştırmalarda alıcın kan basıncını dengelediği, kalbin kasılma gücünü çoğalttığını, kalbe ve beyne kan akışını artırdığını ve kalbi kalp ritm bozukluğuna yönelik koruduğu tespit edilmiştir.
Alıçla ilgili yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlardan birinin bu bitkinin kullanımının güvenilir oluşuna ilişkindir. Kalp yetmezliği hastalarının kullanmış olduğu ilaçlarla etkileşime girmediği belirtilmiştir. (tansiyon düşürücü ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanımının etkileşme olasılığına yönelik bazı şüpheler bulunmakla beraber bunu doğrulayacak bir bulguya rastlanmamıştır.)
 
Kalbe yetersiz kan akışı sebebiyle görülen göğüs ağrısı (anjin) içinde kullanılabilir. Kalbin fazla çalışmasını engelleyerek kalp atışı sıklığını azaltıcı etkileri alıcın faydaları arasındadır.

Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu komisyonu olan E Komisyonu alıcı kalp yetmezliğinde kullanmaya onay vermiştir.

Nasıl Kullanılır?

Alıç çayı: İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı alıç bitkisi bir bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Balla tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.

Haşlama: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldı-ğında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilir.

Karışım: 1 bardak sıcak suya, 1 tatlı kaşığı çiçek ve yaprak konulur. 20 dakika sonra süzülür, bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal ilave edilip, günde 2-3 bardak içilirse, kalp çarpıntısı, ritim bozukluğu, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı durumlarında faydalı olur. Aynı içecek uykusuzluk, dikkati toplayamama, yüksek tansiyon, baş dönmesi ve kulak çınlamasında da şifa olur.

Yan Etkileri Nelerdir?

Kalp ilaçları kullanan insanları, alıç bitkisini mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekir. Bazı zamanlarda nadir olarak bulantı ve uyuşukluk yapabilir. Hamilelik döneminde kullanılmaz. Glikozit içeren kalp ilaçlarıyla ve beta blokerlerle beraber kullanılması, bu ilaçların etkisini arttırabileceğinden önerilmez.
İnsan ve Hayat Dergisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder