Her Bitkinin Şifası Kendi Mevsimine Özeldir:Alıç
Ekim ya da kasım aylarında hiç semt pazarınıza indiniz mi? Ne kadar
da çeşit var. Bir tarafta yaz meyve ve sebzeleri diğer tarafta kış.
İnsan hangisini tercih edeceğini şaşırıyor. Ve de şükrediyor bu kadar
çeşidi bir arada bulduğu için.
Bu ay ki işleyeceğimiz şifalı bitki alıç. Yalnız alıcı size
anlatmadan küçük bir uyarıda bulunalım. Son bahar aylarında meyve ve
sebze çeşidi boldur. Ancak zararlı tarım ilaçlarının kullanıldığı
mahsullerden uzak durmanızı tavsiye etmek istiyoruz. Bunun için
yapacağınız iki pratik uygulama var. Biri tanıdığınız, emin olduğunuz
kişi ve yerlerden alış veriş yapmanız. Diğeri ise pazara gittiğinizde
özellikle arıların tercih ettiği tezgahlara yönelmeniz. Onlar yoksa
diğer böcek türlerinin üzerinde uçuştuğu tezgâhlara yönelmenizi tavsiye
ediyoruz. Çünkü canlılar zehirli ilaç kullanılan meyve ve sebzelere hiç
yaklaşmazlar.
Bu uyarımızı yaptıktan sonra ekşi muşmula, yemişen, akdiken, geviş,
edran, geyik dikenleri olarak da bilinen alıcın şifalı yönlerini ve
varsa uyarılarını yapalım. Özellikle bol güneş gören dağlık bölgelerde,
derelere bakan yamaçlarda ve çalılıklar arasında, ormanlarda yetişen bu
bitki 10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli
bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer veya kırmızı
renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli olan meyveleri yenilmektedir. Bitkiye
çok güçlü antioksidan özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri
açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve
sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıcın hasadı ekim ayının
sonlarında yapılır.
Nelere Faydalıdır?
Bitkilerin şifalı yönleri bize atalarımızın bıraktığı nadide
miraslardan birisidir. Bu gün yeni üretilen bir ilacın yan etkileri
yıllarca insanların üzerinde denenerek anlaşılabilir. Ancak geleneksel
olarak zaten atalarımız yüzyıllardır denedikleri bitkilerin şifalı
yönlerini bize tavsiye etmişlerdir. Bizim burada yapmamız gereken iki
şey vardır. Birincisi bu şifayı gelişen tıp teknolojisi ile yeniden ele
alarak insanlığın daha iyi kullanabilmesini sağlamak. İkincisi ve daha
önemlisi de bitkilerin şifalarını mevsimlik olmaktan kurtarmak. Çünkü
her bitkinin şifası kendi mevsimine özeldir. Uzun yıllar geleneksel
tedavi yönletmelerinde kullanılan alıcın şifası da kendi mevsimine
özeldir. O yüzden bu aylarda şifasından istifade etmek gerekir.
- Alıç yaprakları çiçekleri ve meyvesinden hazırlanan ilaçlar Amerika ve Avrupa’da en fazla satan bitkisel ilaçlar arasında bulunmaktadır.
- Kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp krizi sonrası, damar sertliği, yüksek kan basıncı alıcın faydalı olduğu başlıca rahatsızlıklardır.
- Alıç bitkisindeki bileşikler kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu azaltıcı etki vardır.
- Yapılan araştırmalar alıç bitkisinin ikinci derece kalp yetmezliğinin tedavisinde yararlı olduğunu göstermiştir.
- Latince adı Crataegus monog-ya olan alıç bitkisi, birçok kalp ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında kullanılacak bitkilerin başında gelir.
- Triterpenoid saponinler, aminler ve flavonlar alıç bitkisinde bulunan ve de kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etki gösteren bileşiklerdir.
- Avrupa’da yapılan araştırmalarda alıcın kan basıncını dengelediği, kalbin kasılma gücünü çoğalttığını, kalbe ve beyne kan akışını artırdığını ve kalbi kalp ritm bozukluğuna yönelik koruduğu tespit edilmiştir.
Alıçla ilgili yapılan çalışmalardan çıkan sonuçlardan birinin bu
bitkinin kullanımının güvenilir oluşuna ilişkindir. Kalp yetmezliği
hastalarının kullanmış olduğu ilaçlarla etkileşime girmediği
belirtilmiştir. (tansiyon düşürücü ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte
kullanımının etkileşme olasılığına yönelik bazı şüpheler bulunmakla
beraber bunu doğrulayacak bir bulguya rastlanmamıştır.)
Kalbe yetersiz kan akışı sebebiyle görülen göğüs ağrısı (anjin) içinde
kullanılabilir. Kalbin fazla çalışmasını engelleyerek kalp atışı
sıklığını azaltıcı etkileri alıcın faydaları arasındadır.
Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve
ruhsatlandırılmasından sorumlu komisyonu olan E Komisyonu alıcı kalp
yetmezliğinde kullanmaya onay vermiştir.
Nasıl Kullanılır?
Alıç çayı: İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı alıç bitkisi
bir bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 10 dakika demlenir ve
süzülerek içilir. Balla tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Haşlama: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak çiçek
ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika
bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldı-ğında (şeker hastaları
tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze
demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilir.
Karışım: 1 bardak sıcak suya, 1 tatlı kaşığı çiçek
ve yaprak konulur. 20 dakika sonra süzülür, bu suya 2 veya 3 çay kaşığı
bal ilave edilip, günde 2-3 bardak içilirse, kalp çarpıntısı, ritim
bozukluğu, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı durumlarında faydalı
olur. Aynı içecek uykusuzluk, dikkati toplayamama, yüksek tansiyon, baş
dönmesi ve kulak çınlamasında da şifa olur.
Yan Etkileri Nelerdir?
Kalp ilaçları kullanan insanları, alıç bitkisini mutlaka doktor
kontrolünde kullanması gerekir. Bazı zamanlarda nadir olarak bulantı ve
uyuşukluk yapabilir. Hamilelik döneminde kullanılmaz. Glikozit içeren
kalp ilaçlarıyla ve beta blokerlerle beraber kullanılması, bu ilaçların
etkisini arttırabileceğinden önerilmez.
İnsan ve Hayat Dergisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder