Karpuz Kabuğundan Meyve Suyu
Karpuz tarımı, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alanda yapılmaktadır.
Türkiye, dünya karpuz üretiminin %20 ’sini gerçekleştirmektedir.
Sıcak ve ılık iklim bitkisi olan karpuz, soğuklardan çok etkilendiği
için yetişme devresinde don tehlikesi olmamalıdır.
Tohum ekiminde toprak
sıcaklığı 12 ° C’nin üzerinde olmalıdır.
Rutubetin yüksek olduğu yerlerde hastalıklardan etkilenir.
Karpuz
yetiştirmek için derin, geçirgen su tutma kapasitesi yüksek kumlu-tın
veya tınlı kumlu topraklar uygundur.
Karpuz Suyu
Karpuzun %90’ı sudur. Yalnız bu, sadece yenilen kısımlarla sınırlı
değildir.
Kabuğunda da vazgeçilmez oranda antioksidan (temizleyici)
bulunur.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek, unutkanlığı azaltmak ve
ileriyaşlarda Alzheimer hastalığından kurtulmak için karpuzun kabuğunu
da yemeye dâhil etmek gerekir. Bu da katı meyve sıkacağı ile rahatlıkla
yapılabilir. 5 – 8 kilogramlık bir karpuz kabuğundan ortalama olarak 2 –
4 litre su çıkmaktadır. Karpuzun mükemmel bir antioksidan olduğunun en
büyük kanıtı, sıkıldıktan sonraki kabın temiz olmasıdır.
insan ve hayat dergisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder