22 Şubat 2013 Cuma

İpek Böceği




Kırk Günde Beş Hayat: İpek Böceği


7-8 cm büyüklüğündeki bir ipek böceği kendini hapsedeceği koza için tam 2 kilometre uzunluğunda iplik üretmektedir.Bir bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra ayağa kalktığını, etrafındaki malzemeleri kullanarak kendisine bir yatak hazırladığını ve bu yatağa yattığını görseniz ne kadar şaşırırdınız değil mi?

İşte ipek böcekleri de yumurtadan çıkar çıkmaz insanı hayretlere sevk eden böyle bir işlemde bulunuyorlar. İlk iş olarak, salgıladıkları bir dala ip vasıtasıyla tutunurlar. Bu, kendileri için bir hamak gibidir. Sonra da salgıla-dıkları ipliklerle kendilerine bir koza örerler.Bir yıl bekleyen yumurtalar:İpek böceğinin hayatı beş defa ciddi değişikliklerden geçer. İlk önce sürekli dut yaprağı yeme dönemi vardır. 1.5 aylık bu süre zarfında 4-5 defa gömlek değiştirerek iyice büyürler ve 7-8 santim boya ulaşırlar. Aslında bundan önce birinci dönem olan yumurta süreci yaşanmıştır.

Haziran ayında yumurtalar bırakılır. Yumurta kışı geçirdikten sonra, ertesi yılın mayıs ayında ortalama 1,5 milimetre uzunluğundadır. Isının 20 derecede tutulması şartıyla bu yumurtadan on beş günün içerisinde minik ve kıllı bir tırtıl da dünyaya gelir. Bu tırtıl, çelimsiz görünmesine rağmen çok iyi bir dut yaprağı tüketicisidir. Mayıs başından haziran ortalarına kadar hiç aralıksız karnını doyurur.
insan ve hayat dergisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder