Narı Zarıyla Yiyin
Adeta bir ilaç hatta bir antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık
sistemini güçlendirerek insanları pek çok hastalıktan korur. Nar,
kolesterol ve şekeri dengeler, kalp sağlığını korur, kanser hücrelerinin
gelişmesini engeller. Tek şartı vardır düzenli yemek.
İnsanların aklına sağlık ancak hasta olduklarında geliyor. Çare
aramaya, doktor doktor gezmeye de o zaman başlıyorlar. Bizden önceki
nesillerde de durum böyle olacak ki Peygamberimizin (s.a.v.) “Beş şeyin
kıymeti kaybedildiği zaman anlaşılır.” Hadis-i şerifinde kaybedildiğinde
ancak anlaşılan değerlerden biri de sağlık olarak zikredilmiştir. Ancak
günümüze geldiğimizde bizlerin “sağlık” hakkında yanlış kanaatleri bu
durumu daha da körüklemiştir. O da “çağdaş tıp dev adımlarla ilerliyor.
Artık ölüme bile derman olunacak günler yakın.” gibi modern tıbbın
insanlara anlatılan yanlış felsefesi insanların bilinçaltında ne
yaparsam yapayım doktorlar benim sağlığımı korur fikri oluşuyor.
Ama
hastalıklara çare bulunamadığı gibi gün geçtikçe daha önce hiç
bilinmeyen hastalıklar ortaya çıkıyor. Ve karşımıza çıkan tablo, daha
çok hastalık daha az hastalıktan korunma oluyor.
Ateş çıkınca ateş düşürücü, tansiyon yükselince tansiyon düşürücü,
enfeksiyon kapınca antibiyotik kullanmak tabi ki bir yerde derde deva
oluyor. Ancak doğru olan bu değildir. Doğru olan hastalıktan kaçmaktır.
Bu bölümde her ay mevsimi olan meyve ve sebzelerin gıda değerlerini
vererek sağlık için faydalarını okuyucularımıza sunuyoruz. Ancak
biliyoruz ki sağlıklı kalmak o kadar da kolay değil. Bir nar yemek ile
narın bütün faydalarını bir anda bünyede görmek mümkün olmamaktadır.
Ancak faydası umulan gıdada süreklilik ve alınan diğer besinlere dikkat,
neticeye ulaştıracaktır.
Bu ay faydasından bahsedeceğimiz meyve nar. Narçiçeğinin rengi,
tanelerinin güzelliği ile insanlar tarafından ilgi duyulan bir meyvedir.
Ancak bir¬çok meyveye göre saklama koşulları daha dayanıklı olmasına
rağmen ülkemizde az tüketilen bir meyvedir. Son günlerde nar ekşisi ve
nar suyu ile tüketimi arttı denilse de faydası beklenen nar için durum
değişememiştir.
Nasıl Yenilir
Türkiye’de Batı ve Güneydoğu Anadolu’da yoğun olarak yetişen nar,
haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli çiçeklerle açar. Önceleri
yeşildir. Olgunlaştığında ise kırmızımsı bir renk alır. Kabuğunun
derimsi bir özelliği vardır. Hem kabuğunun sert oluşu hem de çok tohumlu
bir meyve olmasından dolayı narı yemek biraz zahmetli biraz da
eğlenceli bir iştir.
Uzmanların tavsiyesi mümkünse narın taneleri arasında bulunan zarla
beraber yenmesidir. Zar, mide için daha faydalıdır. Zarda hafif bir
kekremsi tat vardır ancak bir miktarda olsa yemek faydalıdır. Kolaylık
olsun diye bıçakla kesilen nar su içerisine açılarak tanelerine daha
kolay ulaşılabilir. Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir
karışım olarak da içilebilir. Sağlık açısından faydalı olduğu için
özellikle kış aylarında da bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir.
Çünkü hem saklama koşulları kolay olan bir meyvedir hem de insan sağlığı
için birçok faydası vardır.
Narın faydaları:
Nar, bünyeye enerji veren meyvelerden biridir. Güçlü bir antioksidan
özelliğine sahip olduğu için bünyeyi zehirli maddelere karşı da korur.
Antioksi-dan son günlerde çok duyulan bir madde oldu. Kısaca anlatmak
istiyorum. Son dönemde besinlerdeki katkı maddeleri, petrokimya ürünleri
ve hava kirliliği ile vücudumuz için zararlı olan durumlar oluşmuştur.
Bunlar arasında serbest radikaller adı verilen ve toksin (zehirli) etki
gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olan etmenler vardır.
Antioksidanlar da vücudumuzda bulunur veya gıdalarla dışarıdan
alınırlar. Vücutta bulunan ya da nar gibi gıdalarla dışarıdan alınan
antioksidan, serbest radikallere karşı etki göstererek bunların zarar
vermesini önler.
Doğal bir ilaç olarak düşünüldüğünde nar, antibiyotik görevi de
görür. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan
insanları korur. Nar içerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve
şekeri de dengelediği gibi kalp sağlığını korur ve kanser hücrelerinin
de gelişmesini engeller.
insan ve hayat dergisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder