22 Şubat 2013 Cuma

Narı Zarıyla Yiyin



Narı Zarıyla Yiyin


Adeta bir ilaç hatta bir antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek insanları pek çok hastalıktan korur. Nar, kolesterol ve şekeri dengeler, kalp sağlığını korur, kanser hücrelerinin gelişmesini engeller. Tek şartı vardır düzenli yemek.

İnsanların aklına sağlık ancak hasta olduklarında geliyor. Çare aramaya, doktor doktor gezmeye de o zaman başlıyorlar. Bizden önceki nesillerde de durum böyle olacak ki Peygamberimizin (s.a.v.) “Beş şeyin kıymeti kaybedildiği zaman anlaşılır.” Hadis-i şerifinde kaybedildiğinde ancak anlaşılan değerlerden biri de sağlık olarak zikredilmiştir. Ancak günümüze geldiğimizde bizlerin “sağlık” hakkında yanlış kanaatleri bu durumu daha da körüklemiştir. O da “çağdaş tıp dev adımlarla ilerliyor. Artık ölüme bile derman olunacak günler yakın.” gibi modern tıbbın insanlara anlatılan yanlış felsefesi insanların bilinçaltında ne yaparsam yapayım doktorlar benim sağlığımı korur fikri oluşuyor. 
Ama hastalıklara çare bulunamadığı gibi gün geçtikçe daha önce hiç bilinmeyen hastalıklar ortaya çıkıyor. Ve karşımıza çıkan tablo, daha çok hastalık daha az hastalıktan korunma oluyor.

Ateş çıkınca ateş düşürücü, tansiyon yükselince tansiyon düşürücü, enfeksiyon kapınca antibiyotik kullanmak tabi ki bir yerde derde deva oluyor. Ancak doğru olan bu değildir. Doğru olan hastalıktan kaçmaktır. Bu bölümde her ay mevsimi olan meyve ve sebzelerin gıda değerlerini vererek sağlık için faydalarını okuyucularımıza sunuyoruz. Ancak biliyoruz ki sağlıklı kalmak o kadar da kolay değil. Bir nar yemek ile narın bütün faydalarını bir anda bünyede görmek mümkün olmamaktadır. Ancak faydası umulan gıdada süreklilik ve alınan diğer besinlere dikkat, neticeye ulaştıracaktır.
Bu ay faydasından bahsedeceğimiz meyve nar. Narçiçeğinin rengi, tanelerinin güzelliği ile insanlar tarafından ilgi duyulan bir meyvedir. Ancak bir¬çok meyveye göre saklama koşulları daha dayanıklı olmasına rağmen ülkemizde az tüketilen bir meyvedir. Son günlerde nar ekşisi ve nar suyu ile tüketimi arttı denilse de faydası beklenen nar için durum değişememiştir.

Nasıl Yenilir

Türkiye’de Batı ve Güneydoğu Anadolu’da yoğun olarak yetişen nar, haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli çiçeklerle açar. Önceleri yeşildir. Olgunlaştığında ise kırmızımsı bir renk alır. Kabuğunun derimsi bir özelliği vardır. Hem kabuğunun sert oluşu hem de çok tohumlu bir meyve olmasından dolayı narı yemek biraz zahmetli biraz da eğlenceli bir iştir.

Uzmanların tavsiyesi mümkünse narın taneleri arasında bulunan zarla beraber yenmesidir. Zar, mide için daha faydalıdır. Zarda hafif bir kekremsi tat vardır ancak bir miktarda olsa yemek faydalıdır. Kolaylık olsun diye bıçakla kesilen nar su içerisine açılarak tanelerine daha kolay ulaşılabilir. Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir karışım olarak da içilebilir. Sağlık açısından faydalı olduğu için özellikle kış aylarında da bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü hem saklama koşulları kolay olan bir meyvedir hem de insan sağlığı için birçok faydası vardır.

Narın faydaları:

Nar, bünyeye enerji veren meyvelerden biridir. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğu için bünyeyi zehirli maddelere karşı da korur. Antioksi-dan son günlerde çok duyulan bir madde oldu. Kısaca anlatmak istiyorum. Son dönemde besinlerdeki katkı maddeleri, petrokimya ürünleri ve hava kirliliği ile vücudumuz için zararlı olan durumlar oluşmuştur. Bunlar arasında serbest radikaller adı verilen ve toksin (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olan etmenler vardır. Antioksidanlar da vücudumuzda bulunur veya gıdalarla dışarıdan alınırlar. Vücutta bulunan ya da nar gibi gıdalarla dışarıdan alınan antioksidan, serbest radikallere karşı etki göstererek bunların zarar vermesini önler.

Doğal bir ilaç olarak düşünüldüğünde nar, antibiyotik görevi de görür. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan insanları korur. Nar içerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengelediği gibi kalp sağlığını korur ve kanser hücrelerinin de gelişmesini engeller.
insan ve hayat dergisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder