20 Şubat 2013 Çarşamba

İMANIN ŞUBELERİNDEN: TEVBE




Hadîs-i Şerîf: Hz. Âişe (r.anhâ) buyurdular: “(İnsanlar) en fazîletli ibâdet olan tevâzu’dan gâfil kalıyorlar.” (Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü'l-Îmân)
Hicrî: 10 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim


İMANIN ŞUBELERİNDEN: TEVBE


Tevbe, dinin çirkin gördüğü ve yasakladığı şeyleri terk etmek, övdüğü ve izin verdiği şeylere dönmektir. Günahlar ve isyanlar, helâk eder, Allâh'tan ve cennetlerinden uzaklaştırır. Onları terk etmek de Allâh'a ve cennetlerine yaklaştırır.

Samîmî, hâlisâne, azimkârâne olan bir tevbeye nasûh tevbe denilir. 
Nasûh, çok hâlis, çok temiz, veya pek ziyade faydalı demektir. 
Tevbe-i nasûh, bir kulun, işlediği günahlardan -sırf Allâh'ın rızâsına aykırı olduğu için- pişmanlık duyarak vazgeçmesi, bir daha yapmamağa azmetmesi ve nefsini buna alıştırıp günaha dönmemeye karar vermesidir.

Kişi beşeriyet hasebiyle bir günah işlediğinde hemen pişman olup üzüntüsünü kalben de hissetmeli, o günahı bir daha işlememeye azmetmelidir. Hemen istiğfara sarılmalı; Hak Teâlâdan günahlarının afvedilmesini, Rahmet-i ilâhiyesiyle ayıplarını örtmesini niyâz etmelidir.

Resûlullâh Efendimiz buyurdular: “Günde yetmiş defa da olsa işlediği günah için istiğfâr eden kimse günahda ısrar etmiş olmaz.” Hadîs-i Kudsî'de buyuruldu:

“Ey kullarım, benim âfiyet ve kurtuluş ihsân ettiklerim hariç, hepiniz günahkarsınız. Öyle ise bana istiğfâr ediniz ki sizi mağfiret edeyim. Her kim günahı ne olursa olsun benim onu bağışlamakta mutlak kudret sâhibi olduğumu bilirse ben onu, suçuna bakmadan bağışlarım.”

Hz. Alî'den tevbe nasıl olur diye sorulduğunda şöyle buyurdu: 
Altı şeyi toplarsın:
1- Geçmiş günahlarına pişmanlık
2- Geçmiş farzları iâde
3- Zulmen aldıklarını iâde
4- Hasımlarınla helalleşirsin
5- İşlediğin günahlara dönmemeye azmedersin
6- Nefsini nasıl günah ile terbiye ettiysen öylece Allâh’ın taatında terbiye edersin. (sevad-ı azam şerhi)
Tevbe Yâ Rabbi! Hata yoluna gittiklerime
Hicrî: 10 Rebîulahır 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder