قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : أَعْدَى عَدُوّكَ نَفْسُكَ الَّتِي بَيْنَ جَنْبَيْكَ. (ج)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سنيك أك بيوك دشمانيك ( مركزى إيكى قاشيك آراسنده اولوب ) بتون وجودونى ساران نفسيندر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Senin en büyük düşmanın (merkezi iki kaşın arasında olup), bütün vücudunu saran nefsindir.”
(Süyûtî, Câmiu’l-Ehâdîs)
Hicrî: 18 Cemâziyelâhir 1445 Fazilet Takvim
MÜSLÜMAN OLMAYANLARA BENZEMEMEK
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ümmetini, Müslüman olmayanlara benzemekten men etmiştir. Medîne-i Münevvere’ye hicret ettiklerinde, halkın şenlik yaptıkları, câhiliyye zamanından kalma, iki gün gördüler. Bundan nehyederek buyurdular ki: “Hazret-i Allah, size bundan daha hayırlı iki bayram vermiştir. Onlar, Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’dır.” Öyleyse Müslümanların, ehl-i bidatin ve gayrimüslimlerin hürmet ettikleri günlerde onların âdetlerine uymamaları, onlara benzememeleri gerekir. Zira bir kavme benzeyen, onlardan sayılır.
Hazret-i Ömer (r.a.): “Sizler, Mecûsîlerin anlaşılmaz kelamlarını öğrenmeyin! Müşriklere bayram günlerinde iştirâk etmeyin, kiliselerine girmeyin, zira gazab-ı İlâhî, onlar üzerine iner.” buyurmuştur.
İmâm Ahmed bin Hanbel (rah.): “Hıristiyan ve Yahûdîlerin bayramlarına iştirâk etmek câiz değildir” buyurmuştur.
Allâhü Teâlâ, sâlih kullarının vasıflarını sayarken: “Onlar ki yalana şahit olmazlar.” (Furkân Sûresi, âyet 72) buyurmuştur. İbn-i Abbâs Hazretleri, bu âyet-i kerîmede geçen yalan, müşriklerin ve gayr-i müslimlerin bayramlarıdır, buyurmuştur. İmâm Katâde (rah.) da: O salih kullar, ehl-i bâtılın, bâtılı tervîc etmelerine yardımcı olmazlar, onlara aslâ meyletmezler diye tefsir etmiştir.
Her Müslümanın, gayrimüslimlerin ve ehl-i bid’atin âdetlerinden uzak durarak Resûlullâh Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e tabi olması, onun sünnet-i seniyyesine sarılması lâzımdır. Gayrimüslimlerin şiârı ve âdeti olan şeylerde onlara muvâfakat eden kimse, bu muvâfakatı miktarınca Peygamber Efendimize muhâlefet etmiş olur. Gayrimüslimlere benzemek, onların bulundukları hâli, güzel görüp beğenmekten kaynaklanır.
Müşriklere ve Ehl-i Kitâb’a benzemekten sakınmak lâzımdır. Zira nefisler, birbirlerinden müteessir olup huy kapar. Bir hadîs-i şerîfte: “Kim bir topluluğa benzerse, o kimse onlardandır.” buyurulmuştur. Bu benzemeye, onların bayramlarına, kıymet verdikleri günlere, haç, zünnar gibi şeylere kıymet vermek gibi husûslar da dâhildir.
Hicrî: 18 Cemâziyelâhir 1445 Fazilet Takvim