6 Kasım 2023 Pazartesi

ABDESTİ BOZAN AKINTILAR


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : إسْبَاغُ الْوُضُوءِ عَلَى الْمَكَارِهِ وَإِعْمَالُ الْأَقْدَامِ إِلَى الْمَسَاجِدِ وَانْتِظَارُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الصَّلَاةِ يَغْسِلُ الْخَطَايَا غَسْلًا. (ك)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  ( سوغوق كبى ) مشقتلى حللرده بله عبدستى تام آلمق ، ( جماعتله نماز قلمق إيجن ) مسجتلره آديم آتمق ، بر ( فرض ) نمازدان صكره ديكر نمازى كوزتب بكلمك ، ( كوجوك ) كوناحلرى تماميله تمزلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “(Soğuk gibi) meşakkatli hâllerde bile abdesti tam almak, (cemâatle namaz kılmak için) mescitlere adım atmak, bir (farz) namazdan sonra diğer namazı gözetip beklemek, (küçük) günahları tamamıyla temizler.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:  22  Rebîulâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

ABDESTİ BOZAN AKINTILAR

 

Ön ve arka avret mahallinden çıkan her ne olur ise olsun abdesti bozar. Bunlar hâricinde vücuttan çıkan kan, akmak şartı ile abdesti bozar. Zira vücuttan çıkan/akan kan, her vakit necistir. Kanın dışındaki akıntı dahi bir hastalıktan olmak şartıyla abdesti bozar.

Mesela vücudunda bir yerin kanaması, yara ve çıbanın akması yahut sıkıp yarayı akıtmak, kan aldırmak, hacâmat olmak, sülük tutturmak, abdesti bozar. Yine; ağrıdan veya göz pınarlarındaki (kabarma meydana gelmesi gibi) bir hastalıktan dolayı gözü sulanan kimsenin gözyaşları dahi abdesti bozar. Bu göz yaşı devamlı akarsa, o kimse hakkında özür sahibi kimsenin hükümleri geçerli olur.

Bir hastalıktan dolayı olmayan; mesela ağlamak veya çok gülmek suretiyle gelen gözyaşı, soğuk ve nezleden dolayı burundan olan akıntı gibi olup abdesti bozmaz.

Kulak, göbek ve meme gibi menfezlerden ağrı ve acı ile gelen akıntı, bir hastalıktan dolayı olduğundan abdesti bozar.

Mayasıl rutubeti, parmak arası pişintisi ve kabarcık suyu, akıntıdan bile sayılmadığı için abdesti bozmaz.

 

SAĞLIK: LİMON SUYU

 

Limon; kanı sulandıran ve kan akışını hızlandıran, ayrıca, damar sertliğine karşı fayda sağlayan bir meyvedir.

Yemeklerden sonra bir adet limon suyunu doğrudan içmek veya yarım bardak suya ilave edip içmek, yemekten sonra meydana gelen şişkinliğe iyi gelir. Bu, kalbin, kanı daha rahat pompalaması ve zorlanmadan çalışması için de faydalıdır. Eğer sabahları aç karnına içilirse gece boyu bağırsaklarda birikmiş olan gazın kolayca dışarı atılmasını sağlayacaktır.

Limon suyunu içtikten sonra birkaç dakika yürümek faydalıdır.

Aynı zamanda bunu haftada birkaç defa yapmak, yüksek tansiyon rahatsızlığına ve damar sertliğine karşı da faydalıdır.

Hicrî:   22  Rebîulâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder