قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لَوْ أَنَّ رَجًلًا صَامَ نَهَارَهُ وَقَامَ لَيْلَهُ حَشَرَهُ اللهُ عَلَى نِيَّتِهِ إِمَّا إِلَى الْجَنَّةِ وَاِمَّا إِلَى النَّارِ. (كنز)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بر كمسه ، كوندوزلرى اوروج طوطارق ، كجلرى عبادت أده رك كجرمش اولسه بله الله تعالى ، اونى ، نيتنه ( و إخلاصنه ) كوره حشر أدر ( ديرلتر ) . يا ( إخلاص إيله عمل أتمشدر ) جنته كيرر ويا ( إخلاص إيله عمل أتمه مشدر ) جهنمه كيرر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kimse, gündüzleri oruç tutarak, geceleri ibadet ederek geçirmiş olsa bile Allâhü Teâlâ, onu, niyetine (ve ihlâsına) göre haşreder (diriltir). Ya (ihlâs ile amel etmiştir) Cennet’e girer veya (ihlâs ile amel etmemiştir) Cehennem’e girer.”
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî: 07 Cemâziyelevvel 1445 Fazilet Takvim
ANCAK İHLÂSLA YAPILAN AMEL MAKBULDÜR
Bir Sahâbî, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e gelip:
“Hem sevap hem de şöhret için savaşan biri hakkında ne buyurursunuz?” diye sordu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “O, hiçbir şey alamaz.” buyurdular. Sahâbe üç defa aynı suâli tekrarladı. Her defasında, Resûlullah (s.a.v.): “O, hiçbir şey alamaz” buyurdular. Sonra da şöyle buyurdu: “Muhakkak Allâhü Teâlâ, ancak ihlâsla ve sırf kendi rızası için yapılan ameli kabul eder.”
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:
“Melekler, Allâhü Teâlâ’nın kullarından birinin amelini alırlar, bunu çok ve ihlâslı görüp Allâhü Teâlâ’nın dilediği yere kadar yükseltirler. Onlara şöyle vahyolunur: “Siz, kulumun ameli üzerine hafaza meleklerisiniz. Fakat ben, kulumun kalbindekini gözetirim. Bu kulum, yaptığı ameli, ihlâslı olarak yapmamıştır. Onun adını (Cehennem’deki bir dereke olan) Siccîn’e gideceklerden yazın.”
Melekler, bir başka kulun amelini alırlar ve onu da az ve hakîr; değersiz bulurlar. Allâhü Teâlâ’nın dilediği yere kadar yükseltirler. Onlara şöyle vahyolunur: “Siz, kulumun ameli üzerine hafaza meleklerisiniz. Fakat ben kulumun kalbindekini de bilirim. Bu kulum, yaptığı ameli, ihlâslı olarak yapmıştır. Onun adını da Cennet’te yüce bir makam olan İlliyyîn’e gideceklerden yazınız.”
Hazret-i Ali kerremallâhü vecheh şöyle buyurdu: “Takvâ ile yapılan ameller az olmaz. Allâhü Teâlâ tarafından kabul olunan bir amel nasıl az olsun ki!”
Fedâle bin Ubeyd radıyallâhu anh şöyle buyurdu: Bir hardal tanesi kadar küçük bile olsa, Allahü Teâlâ’nın bir amelimi kabul ettiğini bilmem, bana dünya ve dünyanın içindekilerden daha sevimlidir. Zira âyet-i kerîmede “Allah, ancak takvâ sahiplerinin amellerini kabul eder.” (Mâide Sûresi, âyet 27) buyurulmuştur.
Hicrî: 07 Cemâziyelevvel 1445 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder