27 Kasım 2023 Pazartesi

MİMAR SİNAN


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : خَيْرُ الْبِقَاعِ الْمَسَاجِدُ وَشَرُّهَا الْأَسْوَاقُ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : مكانلريك أك خيرلسى مشجدلردر ، أك شرليسى ده جارشيلردر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Mekânların en hayırlısı mescitlerdir, en şerlisi de çarşılardır.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  14   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

MİMAR SİNAN

 

Kanûnî Sultan Süleyman Han, Sultan İkinci Selim Han ve Sultan Üçüncü Murad Han devirlerinin mimarı ve dünyaca meşhur büyük bir sanatkâr olan Mimar Sinan, 1490 senesinde Kayseri’ye bağlı Gesi nahiyesinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512 yılında acemi oğlanlar ocağına alınmış, 1521’den önce de yeniçeri olmuştur.

Mimar Sinan, ordu içinde geçen yetişme çağında, bir taraftan İran, Suriye, Irak ve Mısır’ı, diğer taraftan Balkanlar, Macaristan ve Güney Avusturya’yı görme fırsatı bulmuştur.

Kanûnî Sultan Süleyman’ın 1534 yılındaki İran Seferi’nde Van Gölü’nün karşı sahilinde yapılacak keşif harekâtı için Mimar Sinan, üç kadırga inşa etmiş ve içlerine top ve tüfekler yerleştirerek düşman ahvalini keşfedip gelmiştir. 1538’deki Karaboğdan Seferi’nde Prut Nehri üzerinde kazık çakılması mümkün olmayan killi ve bataklık bir arazide nice kimselerin muvaffak olamadığı köprü kurma işini, 13 gün içinde tamamlayarak Sultan’ın takdirini kazanmıştır. Bu muvaffakiyeti, ona mimarbaşı olma yolunu açmıştır.

Mimar Sinan Ağa, 1539 yılında mimarbaşı tayin edildiği zaman 50 yaşına gelmişti. Bundan sonra geçen yaklaşık elli yıllık ömründe, bütün ülkeyi, şaşılacak bir süratle cami, medrese, han, hamam, çarşı gibi sayısız eserle süslemiştir. Bu eserlerin sayısı 364’ü bulmaktadır.

Dünyanın en muhteşem binalarından biri ve bir sanat harikası olarak kabul edilen Süleymaniye Câmii’nin inşaatı, 8 yıl sürmüş ve 7 Haziran 1557 tarihinde açılmıştır. Bu münasebetle yapılan merâsimde Kanûnî Sultan Süleyman Han bizzât bulunmuş ve eseri açma şerefini Mimar Sinan’a vermiştir. Bu vazifeyi verirken ona “Bina ettiğin bu Allah evini sadakat, safa ve dua ile senin açman en iyisidir.” diye hitap etmiştir. Halk arasında yaygın olan şu sözler sanki bunun ifadesidir: “Süleymaniye’nin sahibi Sultan Süleyman, mimarı Koca Mimar Sinan, harcı imandır.”

Mimar Sinan, İkinci Selim Han zamanında ise Osmanlı ve dünya sanatının şâheseri sayılan ve ustalık eserim dediği Edirne Selimiye Câmii’ni inşa etmiştir (1575).

Hicrî:   14  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder