23 Kasım 2023 Perşembe

SADAKANIN SEVABINI KAT KAT ARTIRAN ŞEYLER


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : مَنْ أَنْفَقَ نَفَقَةً فِي سَبِيلِ اللهِ كُتِبَتْ لَهُ بِسَبْعِ مِائَةِ ضِعْفٍ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم الله يولنده بر إنفقده بولونورسه ( ذكوة ويا صدقه وريرسه ) ، او كمسيه يدى يوز قط ( ثواب ) يازيلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kim Allah yolunda bir infâkta bulunursa (zekât veya sadaka verirse), o kimseye yedi yüz kat (sevap) yazılır.”

 (Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  10   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

SADAKANIN SEVABINI KAT KAT ARTIRAN ŞEYLER

 

Yedi şey vardır ki, verilen sadakaların sevabını kat kat arttırır:

Birincisi: Sadakayı, kazancın helâl ve temiz olanından vermek. Nitekim Allâhü Teâlâ -meâlen-: “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın ve sizin için yerden çıkarmış olduğumuz şeylerin temiz (ve helâl) olanlarından (Allah yolunda) veriniz.” (Bakara Sûresi, âyet 267) buyurmuştur.

İkincisi: Fakir kimsenin, elinde bulunandan az da olsa sadaka vermesi. Nitekim Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e, “En faziletli sadaka hangisidir?” diye suâl olunduğunda, “Elinde az bir şeyi olan fakirin verdiği sadakadır.” buyurdular.

Üçüncüsü: Sadaka verme imkânının elden çıkması korkusu ile sadakayı vermekte acele etmek. Nitekim Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Kişinin hayatta ve sıhhatli iken bir dirhem sadaka vermesi, ölmek üzere iken yüz dirhem sadaka vermesinden daha hayırlıdır.” buyurdular.

Dördüncüsü: Sadaka için, malının en güzelini ve en kıymetlisini seçmek, kötülerini ve işe yaramazlarını vermemek. Nitekim Cenâb-ı Hak şöyle buyurmuştur: “...Kendinizin, ancak göz yumarak alabileceğiniz kötü şeyleri vermeye kalkışmayın...” (Bakara Sûresi, âyet 267)

Beşincisi: Riya olur korkusuyla sadakayı gizlice vermek. Nitekim İbn-i Abbas radıyallâhü anhümâ’dan şöyle rivâyet olundu: “Nafile olan sadakaları gizli vermek, açıktan vermekten yetmiş kat daha faziletlidir. Farz olan sadakayı yani zekâtı aşikâr olarak vermek, gizli vermekten yirmi beş derece daha faziletlidir.”

Altıncısı: Sadakasının sevabının yok olacağından korkup sadakasını, verdiği kişinin başına kakmamak.

Yedincisi: Günaha düşmekten korkarak sadaka verdiği kişiye eziyet etmemek. Allâhü Teâlâ “Ey iman edenler! Sadakalarınızı başa kakmak ve gönül kırmakla boşa gidermeyin...” (Bakara Sûresi, âyet 264) buyurmuştur.

Hicrî:   10  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder