19 Kasım 2023 Pazar

İKİ GÜZEL HASLET: HİLİM VE VAKAR


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ مَا جُمِعَ شَيْءٌ إِلَى شَيْءٍ أَفْضَلُ مِنْ عِلْمٍ إِلَى حِلْمٍ. (طص)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  نفسم قدرتنده اولان الله تعالى ، يه يمن أده رمكى علم إيله هلمين برلشمسندن دها فضيلتلى هجبر شى ، بر آرايه كلمه مشدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Nefsim kudretinde olan Allâhü Teâlâ’ya yemin ederim ki ilim ile hilmin birleşmesinden daha faziletli hiçbir şey, bir araya gelmemiştir.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’s-Sağîr)

Hicrî:  06   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

İKİ GÜZEL HASLET: HİLİM VE VAKAR

 

Bir gün Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Ashâb-ı Kirâm’ı ile sohbet ederlerken buyurdular ki: “Birazdan şu cihetten gelen bir topluluk göreceksiniz ki onlar, geldikleri beldelerin hayırlılarıdır.”

Hazret-i Ömer (r.a.) ayağa kalkıp o tarafa doğru gitti. Yolda 13 binekli ile karşılaştı. “Sizler kimlersiniz?” diye sordu, “(Bahreyn’den) Abdülkays kabilesindeniz.” dediler. “Bu beldeye sizi getiren nedir, bir ticaret için mi geldiniz?” dedi. “Hayır.” dediler. Bunun üzerine Hazret-i Ömer (r.a.): “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), az evvel sizden hayır ile bahsetti.” dedi. Sonra onlarla birlikte yürüyüp Peygamber Efendimizin (s.a.v.) bulunduğu yere yaklaşınca, “İşte aradığınız zât, şuradadır.” diye Peygamber Efendimizi işaret etti.

Bunun üzerine o topluluk, kendilerini bineklerinden atarak; kimi yürüyerek, kimi seri adımlarla, kimisi de koşarak Peygamber Efendimizin huzuruna varmak için yarıştılar. Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimizin mübarek elini tutup öptüler. Ancak kavmin reîsi olan Eşec bin Münzir (r.a.) geride kalmıştı. O, bineğinden indi, onu çöktürdü, arkadaşlarının eşyalarını da güzelce derleyip toparladı, kendisine de çekidüzen verdikten sonra (vakarla) yürüyerek, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) huzuruna vardı. Mübârek ellerini tutup öptü.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Eşec Hazretlerine buyurdu ki: “Muhakkak sende iki haslet vardır ki onları Allah ve Resûlü sever. Onlar, hilim (yumuşak huyluluk) ve vakar (ağırbaşlılık)tır.”

Eşec Hazretleri: “Yâ Resûlallâh! Bunlar sonradan edindiğim huylardan mıdır, yoksa yaratılıştan gelen tabiatımdan mıdır?” diye sual etti.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Bilakis yaratılıştandır.” buyur-dular. Bunun üzerine Eşec Hazretleri: “Beni, kendisinin ve Resûlünün sevdiği hasletler üzerine yaratan Allâhü Teâlâ’ya hamdolsun.” dedi.

Hicrî:   06  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder