5 Kasım 2023 Pazar

NAMAZLARA DAİR BAZI FIKHÎ BİLGİLER


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : اِتَّقِ دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ فَإِنَّهُ لَيْسَ بَيْنَهُ وَبَيْنَ اللهِ حَجَابٌ. (ق)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  مظلومون دعاسندان ساقين . زيرى اونون دعاسى إيله الله تعالى آراسنده ( دعانيك قبولونه مانى ) هجبر برده يوقدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Mazlumun duasından sakın. Zira onun duası ile Allâhü Teâlâ arasında (duanın kabulüne mâni) hiçbir perde yoktur.”

(Müttefekun aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)

Hicrî:  21  Rebîulâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

NAMAZLARA DAİR BAZI FIKHÎ BİLGİLER

 

Farz ile sünnet arasında fazla oyalanmak, konuşmak, bir şey yemek, içmek uygun değildir. Zira bunlar, namazın sevabını azaltır.

İmamın, farz namazdan selam verdikten sonra, sünnet kılmak için farzı kıldığı yerin biraz soluna durması, cemaatin de son sünnetleri, farz kıldıkları yerden farklı bir yerde kılmaları müstehâbdır. Böylelikle mescide sonradan gelen kimseler, farzın kılınmış olduğunu da anlamış olurlar.

Dua esnasında, semaya bakmak mekruhtur. Zira bunda edebe muhalefet ve Cenâb-ı Hakk’a cihet isnat etme tevehhümü vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bundan ümmetini menetmiştir.

Uykuya dalmış bir kimseyi vakti geçmeden namaz kılmak için uyandırmak bir vazifedir. Uyuyan mazur olabilir, fakat uyandırmayan mazur olmayıp günaha girer.

 

MUTFAĞIMIZ: Sebzeli Kemik Suyu Çorbası

 

Malzemeler: 800 gr ilikli dana kemiği, 2’şer adet soğan ve havuç, 3 diş sarımsak, 6-7 maydanoz sapı, 1 çorba kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekik.

Yapılışı: İlikli kemik bir kaba alınır, üzerini geçecek kadar soğuk su ilave edilir ve 10-12 saat buzdolabında bekletilir. Daha sonra suyu süzülüp yıkanır ve derin bir tencereye alınır. Üzerine 4 litre su ilave edilip ocakta, yüksek ateşte kaynayana kadar ısıtılır. Su ısınırken arada, üstte biriken kef (köpükler) alınır. Bu esnada soğanlar soyulup dört parçaya dilimlenir. Havuç da soyularak dilimlenir. Su kaynadıktan sonra tencere, en küçük ocağa alınır ve ocak, kısık ateşe ayarlanır. Dilimlenmiş soğan, havuç, sarımsak ve maydanoz sapları ilave edilir ve 1-2 kez karıştırılır. Daha sonra sirke, karabiber, kekik ve tuz ilave edilir. Kapağı kapatılarak kısık ateşte 4-5 saat pişmeye bırakılır. Su kaynadıkça kemiğin içindeki ilik, suya karışacaktır. Daha sonra kemik çıkarılır ve çorba ikram edilir. Afiyet olsun.

Hicrî:   21  Rebîulâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder