14 Kasım 2023 Salı

GÜNAHLARINA PİŞMAN OLMAK

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : مَنْ أَخْطَأَ خَطِيئَةً أَوْ أَذْنَبَ ذَنْبًا ثُمَّ نَدِمَ فَهُوَ كَفَّارَتُهُ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  كيم ، بر خطه يابار ويا كوناح إشلرده صكره بشمان اولورسه بو بشمانلق ، اونه كفارتدر ( زيرى كوناحه بشمان اولمق ده بر توبه در ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kim, bir hata yapar veya günah işler de sonra pişman olursa bu pişmanlık, ona keffarettir (zira günaha pişman olmak da bir tevbedir).”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  01   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

GÜNAHLARINA PİŞMAN OLMAK

 

Mûsâ aleyhisselâm, Hızır aleyhisselâm’dan ayrılacağı vakit, “Bana nasihat et.” dedi. Hızır aleyhisselâm:

Faydalı ol, zarar verici olma, güler yüzlü ol, öfkeli olma, inatçı olma, bir ihtiyacın olmadığı hâlde (çarşı pazarda boş boş) gezinme, hiç kimseyi günahından dolayı ayıplama, günahlarına (pişman olarak) ağla.” diye nasihatte bulundu.

Hadîs âlimi İbn-i Semmâk rahimehullâh’tan şöyle rivayet olunmuştur: “İnsanlar günah husûsunda üç sınıftır:

1- Günahlarından dolayı nefsini kötüleyen, günahları sebebi ile üzüntüler içinde olan ve o günahlarına bir daha aslâ geri dönmek istemeyen kimsedir. İşte bu kimselerin tevbesi makbuldür; kabul edilir.

2- Tekrar tekrar günah işleyip nihayetinde pişman olan, fakat dayanamayıp tekrar günah işleyen ve bundan sonra da günahlarından dolayı ağlayan kimsedir. Bu kimseler için bir ümit olsa da hüsran korkusu da vardır.

3- Günah işleyip ondan dolayı pişman olmayan, pişman olsa da bunun neticesinde günahı kendisini hüzünlendirmeyen, sonra tekrar günah işleyip günahlarına ağlamayan kimsedir. Bu kimse, kendisine ihanet eden bir kimsedir ki Cennet yolundan Cehennem yoluna doğru sapmıştır.”

 

SAĞLIK: KARANFİLİN FAYDALARI

 

Karanfil, çok sayıda antioksidan içermektedir. Sıcak çaya veya bir bardak kaynatılmış suya, beş-altı adet karanfil ilave edilip birkaç dakika bekledikten sonra yavaş yavaş yudumlayarak içilirse yorgunluğun, vücuttaki ağırlığın ve gerginliğin gittiği, bedenin zindeleşmeye başladığı, vücut direncinin hızla arttığı derhal hissedilir. Karanfil, zihin yorgunluğu çekenlere ve stresli olanlara çok faydalıdır. Sıcak suyu veya çayı yudumlarken, ağza gelen karanfilleri dişlerin arasında biraz ezerek aromasının daha güçlü alınması sağlanabilir.

Karanfil çiğnemek, ağız kokusunu giderir. Ayrıca çürük diş ağrılarında, ağrı kesici olarak kullanılabilir. Çürük dişin oyuğuna, ezilmiş kuru karanfilin bir parçası yerleştirilirse ağrıyı dindirir.

Hicrî:   01  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder