17 Kasım 2023 Cuma

KUDRET-İ İLÂHİYYE: ÖLÜMDEN SONRA DİRİLTMEK -1


 

قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : "وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ كَاَنْ لَمْ يَلْبَثُٓوا اِلَّا سَاعَةً مِنَ النَّهَارِ يَتَعَارَفُونَ بَيْنَهُمْۜ قَدْ خَسِرَ الَّذ۪ينَ كَذَّبُوا بِلِقَٓاءِ اللّٰهِ وَمَا كَانُوا مُهْتَد۪ينَ" (سورة يونس، ٤٥)

الله تعالى شويله بيوردى - مئآلا :  او كون الله تعالى ، اونلرى ( دنياده و قبرلرنده ) كوندوزدن آنجق بر ساعت قدار قالمش كبى ديرلتب محشره طوبلاياجقدر . اونلار بربرلرينى طانياجقلردر . الله ، يك حضورونه جقاجقلارينى إنكار أديب ده هدايت يولونى طوطمامش اولانلر ، محقق بيوك بر خسرانده در . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  ... “O gün Allâhü Teâlâ, onları (dünyada ve kabirlerinde) gündüzden ancak bir saat kadar kalmış gibi diriltip mahşere toplayacaktır. Onlar birbirlerini tanıyacaklardır. Allâh’ın huzuruna çıkacaklarını inkâr edip de hidâyet yolunu tutmamış olanlar, muhakkak büyük bir hüsrandadır.”

(Yûnus Sûresi, âyet 45)

Hicrî:  04   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

KUDRET-İ İLÂHİYYE: ÖLÜMDEN SONRA DİRİLTMEK -1

 

Bakara Sûresi’nin 259. âyet-i kerîmesinde bildirilen ve yüz sene ölü hâlde bırakılıp sonra diriltilen zâtın, Üzeyr aleyhisselâm olduğunu tefsirler yazmaktadır. Bu hâdise, insanlara âhireti ve ba‘sin (ölümden sonra dirilmenin) esrarını anlatmak için misaldir. Bu âyet-i kerîme, şu şekilde tefsir edilmiştir:

Zalim kral Buhtunnasr, Kudüs havalisini zapt edip harabeye döndürmüş, ahalisinin bir kısmını öldürmüş, bir kısmını da esir almıştı. Esirlerin içinde, genç yaşta olan Hazret-i Üzeyr de bulunuyordu. Bâbil’de bir zindana atılmıştı. Daha sonra buradan kurtulup kendi eski vatanı olan Kudüs’e gelince, o beldenin, büsbütün harap edilmiş ve ıssız kalmış olduğunu görüp müteessir olmuştu. “Allâhü Teâlâ, bu beldeyi böyle harap olduktan sonra nasıl, ne vakit ihya edecek acaba? Bunu yeniden eski hâline getirmeyi murad edecek mi?” diyordu.

Cenâb-ı Hak, o zatın bu temennisinin üzerine, bu hadiseyi birer kudret hârikası olarak bütün beşeriyete göstermek ve beyan etmek hikmetine mebni olarak, o zâtı yüz sene ölü hâlde bırakıp; sonra tekrar diriltti.

Bu zâtın bu vefatının yetmişinci senesinde Kudüs-i Şerîf, bir Fars hükümdarı tarafından fethedilerek tekrar imar edilmiş, İsrâîloğullarının geri kalanları da yine burada toplanmış; kalan otuz senede burası âdeta yeniden hayat bulmuştu.

Yüz sene olunca da Cenâb-ı Hak, Üzeyr aleyhisselâm’ı yeniden diriltti ve buyurdu ki: “Bu hâlde ne kadar kaldın? Başından geçen hâli biliyor musun?”

O da kendisini uykudaymış gibi zannederek: “Bir gün veya bir günün bir kısmı kadar kaldım.” dedi. Anlaşılıyor ki, hayatta geçen yüz senelik bir ömür bile, nihayetinde insana bir gün gibi gelir. (Devamı yarın)

Hicrî:   04  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder