قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : "قُلِ اللّٰهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَٓاءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَٓاءُۘ وَتُعِزُّ مَنْ تَشَٓاءُ وَتُذِلُّ مَنْ تَشَٓاءُۜ بِيَدِكَ الْخَيْرُۜ اِنَّكَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَد۪يرٌ". (سورة آل عمران، ۲٦)
الله تعالى شويله بيوردى - مئآلا : ده كى : أى ملكن صاحب اللهم ! ديله ديكنه ملك وريرسين ، ديله ديكندن ده ملكى جكر آلرسين و ديله ديكنى عزيز أدرسين ، ديله ديكنى زليل أديرسين . خير ، يالنز سنيك ألندهدير ، محقق كى سن هر شىء قاديرسين . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen: ... “De ki: Ey mülkün sahibi Allâhım! Dilediğine mülk verirsin, dilediğinden de mülkü çeker alırsın ve dilediğini azîz edersin, dilediğini zelil edersin. Hayır, yalnız senin elindedir, muhakkak ki sen her şeye kâdirsin.”
(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 26)
Hicrî: 29 Rebîulâhir 1445 Fazilet Takvim
MALI-MÜLKÜ VEREN ALLÂHÜ TEÂLÂ’DIR
Abbâsî Halîfesi Mansûr, Ebûbekr-i Sıddîk (r.a.) Hazretlerinin torunu Abdurrahman bin Kâsım bin Muhammed rahmetullâhi aleyh Hazretlerine:
“Bana tecrübelerinizden biraz nasihatte bulununuz.” dedi. O da şöyle söyledi:
“Ömer bin Abdülazîz Hazretleri vefat ettiğinde ardında on bir evlat ve sadece on yedi dinar para bırakmıştı. Beş dinar (altın para) ile kefenlendi, iki dinar ile kabir yeri satın alındı, kalan paradan da evladından her birine on dokuzar dirhem (gümüş para) düştü.
Hişam bin Abdülmelik öldüğünde, o da on bir evlat bıraktı, her birine bir milyon dirhem miras bırakmıştı.
Daha sonra ben, Ömer bin Abdülazîz’in evladından bazılarının günde yüz atlı hazırlayıp kuşandırıp beraber Allah yolunda cihâda gittiklerini gördüm.
Hişâm bin Abdülmelik’in evladından da dilenen kimseyi gördüm.”
Buna hayret edilmez. Zira Ömer bin Abdülazîz Hazretleri, her işte Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını gözetti, evlatlarını Rabb’ine emanet edip âhirete gitti. Allâhü Teâlâ da onları zengin kıldı, muhafaza etti. Hişâm ise onlara dünyalık bırakarak sağlama aldığını zannetti ama bu, onlara fayda vermedi, fakir düştüler. Yani sırf dünyayı düşünen kimsenin elindeki dünyalık kaybolup gidebilir. Ama her işinde âhireti öne geçiren kimsenin niyetindeki hayır ve bereket, evlatlarına bile sirâyet eder, onların da saadetine vesile olur.
CEMÂZİYELEVVEL İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1445 yılı Cemâziyelevvel ayı ictimâı 13 Kasım, Türkiye saati ile 12.29’dadır.
Ru’yet ise 14 Kasım Türkiye saati ile 03.12’dedir. Hilâl ilk olarak Güney Amerika Kıtası’nın güney batısından itibaren görülmeye başlayacaktır. 14 Kasım günü de Cemâziyelevvel ayının 1. günüdür.
Hicrî: 29 Rebîulâhir 1445 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder