26 Kasım 2023 Pazar

MELEKLER, MÜMİNLERE İSTİĞFÂR EDERLER


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : اَلْحَمْدُ عَلَى النِّعْمَةِ أَمَانٌ لِزَوَالِهَا. (جامع الصغير)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : نعمته حمد أتمك ، او نعمتك ألدن جقماماسى إيجن أمنيتدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Nimete hamdetmek, o nimetin elden çıkmaması için emniyettir.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  13   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

MELEKLER, MÜMİNLERE İSTİĞFÂR EDERLER

 

Melâike-i Kirâm, Allâhü Teâlâ’yı hamd ederek tesbîhe memur oldukları gibi, müminlerin günahkârları için istiğfâr etmekle de emrolunmuşlardır. Çünkü istiğfâr, günah için yapılır, melekler ise günah işlemezler. İtaatkâr müminlerin derecelerinin yükseltilmesi için dua ederler. Günahkâr müminlerin ise, günahlarının affı için dua ederler.

Mümin Sûresi’nin 7. âyet-i celîlesinde buyurulmuştur ki -meâlen-: “Hamele-i Arş (Arşı yüklenmiş olanlar) ve onun etrafında bulunanlar, Rablerini hamd ile tesbîhte bulunurlar ve ona iman ederler ve iman etmiş olanlar için af dilerler. Yâ Rabbi! Sen her şeyi rahmet ile, ilim ile kuşatmışsındır. Artık tevbe etmiş, senin yoluna tâbi olmuş olanları bağışla ve onları Cehennem azâbından koru, diye niyâzda bulunurlar.”

Hamele-i Arş ve Arş’ın etrafında adedini yalnız Allâhü Teâlâ’nın bildiği kadar çok melek vardır. Âyet-i celîlede buyurulduğu üzere “Müminler ancak kardeştirler.” Birisi insan diğeri melek olsa da, iki kardeş arasında da şefkat ve merhamet bulunur. Bunun için melekler de müminlere merhametlidirler.

Melekler, insanlara beş şey için dua ederler: Mağfiret talebi, Cehennem azâbından korunmaları, sâlihlerle birlikte Cennetlere kavuşmaları, günahlardan korunmaları, rahmete nâil olmaları talebi.

 

LATİFE: SADE SANDAL ZİFTLENMEDİ!

 

Yalı sahibi bir zât, uşağına, sandalının ziftletilmesini emreder. Uşak, sandalı ziftletir, sonra bir masraf pusulası yapıp efendiye verir. Efendi, masrafı fâhiş (çok fazla) görerek:

Evlâdım! Bir sandalın ziftlenmesine hiç bu kadar para gider mi? deyince, uşak şu cevabı verir:

– Efendim! Sadece sandal ziftlenmedi; ben ziftlendim, kâhya efendi ziftlendi, iş buralara vardı!..

Hicrî:   13  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder