21 Kasım 2023 Salı

KIYMETLİ TAVSİYELER


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لَوْ أَنَّ رَجًلًا صَامَ نَهَارَهُ وَقَامَ لَيْلَهُ حَشَرَهُ اللهُ عَلَى نِيَّتِهِ إِمَّا إِلَى الْجَنَّةِ وَاِمَّا إِلَى النَّارِ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : صانه قومينين إيجه رسنده كى صالح بركمسه دن حيا أتديكيك كبى الله تعالى ، دان حيا أتمنى تاوصيه أده رم . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem (Ashâb-ı Kirâm’dan bir zâta) şöyle buyurdular:  “Sana, kavminin içerisindeki sâlih bir kimseden hayâ ettiğin gibi Allâhü Teâlâ’dan hayâ etmeni tavsiye ederim.” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  08   Cemâziyelevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

KIYMETLİ TAVSİYELER

 

Tâbiîn’den Vebere bin Hıdâş (rah.) dedi ki: Abdullah bin Abbâs (r. anhümâ) bana birtakım tavsiyelerde bulundu ki bu tavsiyeler benim için, saf, siyah, cins atlara sahip olmaktan daha kıymetlidir. O tavsiyeler şunlardır:

Seni alâkadâr etmeyen şeyler hakkında veya hiç alâkası olmayan kimselerin yanında konuşmaktan kaçın. Zira bu şekilde nice konuşanlar vardır ki halk arasında zelil olup küçük düşmüşlerdir.

Sefîh (zevk ve sefâhete düşkün olan akılsız) kimseler ile ve âlimlerle münâkaşaya kalkışma. Zira âlim kişi, seni mağlup eder, sefîh ise sana eziyet verir.

Arkadaşın yanında olmadığı zaman, onun seni anmasından memnun olacağın güzel vasıflarla sen de onu an; senin hakkında konuşmasını istemediğin şeyleri sen de onun hakkında konuşma.

Sana yapmasını istemediğin şeyi, sen de arkadaşına yapma.

Her ne yaparsan, yaptığı iyi şeylerin iyi, kötü şeylerin de kötü olarak karşılığını bulacağını bilen kimse gibi hareket et.”

 

BALIKLARIN ŞAHI LEVREK

 

Levrek balığı Atlantik Okyanusu, Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Afrika sahillerinde bulunur. Boyu, 40-100 cm uzunluğa, kilosu 8-10 kg ağırlığa kadar ulaşabilir. Yırtıcı bir deniz balığıdır. Küçük siyah benekleri olduğundan, alabalığı andırır. Ilık ve soğuk denizlerde yaşayan, güçlü ve çevik bir balıktır.

Kuşkulu bir balık olduğundan umumiyetle kıyılara paralel olarak tek başına dolaşır, oltaya zor gelir. Şimşek çaktığı ve gök gürlediği zaman derinlere kaçarlar. Genç levreklerin sırtları siyah benekli, erginlerin sırtları ise beneksiz veya koyu renktedir. Eti yağsız ve lezzetli balıklardan olan levrek için “Balıkların Şahı” tabiri kullanılır.

Beyaz ve lezzetli eti, sazanlardan daha az kılçıklıdır. Sindirimi kolaydır. Eti lezzetli olan balıklardandır.

Hicrî:   08  Cemâziyelevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder