4 Temmuz 2023 Salı

ALLAH İNDİNDE SİZ ÇOK KIYMETLİSİNİZ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَيْسَ لِأَحَدٍ فَضْلٌ إِلَّا بِالدِّينِ أَوْ عَمَلٍ صَالِحٍ، حَسْبُ الرَّجُلِ أَنْ يَكُونَ فَاحِشًا بَذِيًّا بَخِيلًا جَبَانًا. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  بر كمسه إيجن فضيلت ( أؤستنلك ) آنجق دين ويا صالح عمل إيله اولور . سوزنده و فعلنده آخلقسز اولماسى ، جمرى و قورقاق اولماسى يتر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Bir kimse için fazilet (üstünlük) ancak din ile veya sâlih amel ile olur. Kişiye şer olarak, sözünde ve fiilinde ahlâksız olması, cimri ve korkak olması yeter.”

(Müsned-i Ahmed)

Hicrî:  16  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

ALLAH İNDİNDE SİZ ÇOK KIYMETLİSİNİZ

 

Enes bin Mâlik radıyallâhü anh’ten şöyle rivâyet olundu:

Çölde (bir vahada) yaşayan Zâhir isminde bir zât, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in ziyaretine gelir ve her gelişinde de orada yetişen meyvelerden, çiçeklerden hediye getirirdi. Zâhir radıyallâhü anh, tekrar evine döneceği zaman, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem de onun memleketinde olmayıp da ona lâzım olan şeyleri hediye eder ve şöyle buyururdu: ‘Zâhir, bizim çölümüz, biz de onun şehri gibiyiz. (Yani o bize çölde yetişen şeylerden getirir, biz de çölde olmayıp şehirde olan ve onun da ihtiyacı olan şeyleri ona veririz.)

Bir gün Hazret-i Zâhir (r.a.), çölden getirdiği mallarını satmak için çarşıda oturduğu sırada Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ona fark ettirmeden arkasından yavaş yavaş yaklaştılar ve (latife yapmak için) mübarek elleriyle, onun gözlerini kapattılar. Bunun üzerine Hazret-i Zâhir (r.a.), ‘Beni kucaklayan kimdir? Kim ise beni bıraksın!’ dedi.

Bunu dedikten sonra gözünün alt tarafından arkasına doğru baktı ve kendisini tutanın Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem olduğunu anladı. Fırsatı ganimet bilip sırtını Resûlullah Efendimizin göğsüne dayadı. Sonra Peygamber Efendimiz (s.a.v.) latife yaparak ‘Bu köleyi kim satın alır?’ buyurdular. Hazret-i Zâhir (r.a.), ‘Yâ Resûlallah! Benim gibi bir köleye kim para verir? (Çünkü ben güzel yüzlü biri değilim.)’ dedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ‘Yâ Zâhir! Sen başkalarının yanında para etmesen de Allah indindeki kıymetin çok yüksektir.’ buyurdular.”

 

BEYİT:

 

Göz yum cihandan aç gözünü kendi hâline

Sen göz yumup açınca bu dünyâ gelir geçer

                                 Şeyhülislam İbn-i Kemal

(Gözlerini dünyaya kapat, kendi hâline bak. Sen, göz yumup açıncaya kadar bu dünya gelir geçer.)

Hicrî:   16 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder