29 Temmuz 2023 Cumartesi

MAHŞERDE HESAP


قَالَ اللهُ تَعَالَى : وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ كَاَنْ لَمْ يَلْبَثُوا اِلَّا سَاعَةً مِنَ النَّهَارِ يَتَعَارَفُونَ بَيْنَهُمْ قَدْ خَسِرَ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِلِقَۤاءِ اللهِ وَمَا كَانُوا مُهْتَدِينَ. (سورة يونس الآية: ٤٥)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  او كون الله تعالى اونلرى ( دنياده و قبرلرنده ) كوندوزدن آز بر ساعت قدار قالمش كبى ديريلتب محشره طوبلاياجقدر . اونلر بربرلرينى طانياجقلردر . الله ، يك حضورونه جقاجقلرينى إنكار أديب ده هدايت يولونى طوطمامش اولانلر ، محقق بيوك بر خسراندادر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen O gün Allâhü Teâlâ onları (dünyada ve kabirlerinde) gündüzden az bir saat kadar kalmış gibi diriltip mahşere toplayacaktır. Onlar birbirlerini tanıyacaklardır. Allâh’ın huzuruna çıkacaklarını inkâr edip de hidâyet yolunu tutmamış olanlar, muhakkak büyük bir hüsrandadır.”

 (Yûnus Sûresi, âyet 45)

Hicrî:  11  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

MAHŞERDE HESAP

 

Hâkka Sûresi’nin 18. ve 19. âyet-i kerîmeleri, bütün insanların kıyamet gününde hesaba çekilip dünyadaki amellerinin kendilerine bildirileceğini ve Cenâb-ı Hakk’ın huzuruna yüzü pak olarak çıkanların amel defterinin sağdan verileceğini haber vermektedir. Bu âyet-i kerîmeler şöyle tefsir edilmiştir:

Ey insanlar! O, kıyamet günü, mahşerde hesap için Allâhü Teâlâ’nın manevî huzuruna arz olunacaksınız. Öyle arz olunursunuz ki gizli hiçbir hâliniz kalmaz.

Artık o hesap neticesinde Allâhü Teâlâ’ya iman ederek ve hesabını düşünerek hakkı ve hayrı severek işleyip şer ve bâtıldan sakınmış olan kimsenin, Cenâb-ı Hakk’ın huzurunda yüzü pâk olarak kitabı (amel defteri), sağdan verilmiş olur.

Burada sağ, sağ el, sağ taraf demektir ki, amel ve ibadetlerini sağlam ve dürüst yaptıklarını; her türlü haram şâibesinden uzak olduklarını ve temiz bir surette çalışarak kazanmayı ifade eder.

Kitap ise, İsrâ Sûresi’nin, “Herkesin amelini kendi boynuna dolayıverdik ve kıyamet günü onun için bir kitap çıkarırız ki onu, neşredilmiş olduğu hâlde karşılar.” meâlindeki 13. âyet-i kerîmesinde beyan olunandır. Bu kitap, insanın ömrünün hulâsası olan amel defteridir. Dünyada yaptığı, her gece ve gündüz meleklerin kaydeyledikleri amellerin sayfalarından müteşekkil büyük bir defter veya onun bilançosu gibi bir sayfaya yazılmış olan hesabının görüldüğüne dair bir vesikadır. Ve bunun esas karşılığı, insanın her gün kendi hafızasında kendi boynuna asılıdır.

İşte kitabı sağ tarafından verilenler, o gün hesabı güzel olduğuna dâir vesikayı sağ eline alınca, kardeşlerine ferah ve sevincini göstermek üzere, “Alınız, kitabımı okuyunuz.” diyerek sevinç ve yüz aklığı ile amel defterini gösterir.

Hicrî:   11  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder