21 Temmuz 2023 Cuma

OSMANLI SULTANLARININ GÜZEL VASIFLARI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ : اَلْعَدْلُ حَسَنٌ وَلٰكِنْ فِي الْأُمَرَاءِ أَحْسَنُ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  عدالت كوزلدر ، لكن إداره جيلرده بولنماسى دها كوزلدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Adalet güzeldir, lâkin idarecilerde bulunması daha güzeldir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  03  Muharrem    1445  Fazilet Takvim

 

 

OSMANLI SULTANLARININ GÜZEL VASIFLARI

 

Osmanlı sultanlarının güzel hasletleri pek çoktur. Onlara mahsus olan vasıflardan bazıları şunlardır:

Osmanlı sultanlarının tamamı, Ehl-i Sünnet ve Cemâat Mezhebi’ne bağlıdırlar. Onlardan kötü bir itikâd naklolunmamıştır. Ayrıca onlar, itikâdı bozuk kişilere itibar da etmemişlerdir.

Osmanlı sultanları, evliyâullâha ve Ehl-i Sünnet âlimlere hürmet göstermişlerdir. Kimseye zulmetmemişler, haramlarla meşgul olmamışlardır.

Osmanlı sultanları, dinin emirlerine kendileri çok bağlı oldukları gibi halkı da dinin emirlerine tam uymak ve nehiylerinden kaçınmak ile emrederlerdi. Bu zâtlar, işlerini kalp huzuru ile ve Cenâb-ı Hakk’a teveccüh ve itimad ederek yapmışlardır.

Bilhâssa Haremeyn-i Şerîfeyn olmak üzere bütün beldelerin ve şehirlerin mescit ve medreselerine, hâlleri kendilerine ulaşan âlimler ve sâlihlere, telif ve sanat sahiplerine hediye vermek ve ihsanda bulunmak husûsunda çok cömerttiler.

Osmanlı halkı, sultanlarına karşı derin bir muhabbet beslerdi. Bu sebeple dâima onları güzel vasıfları ile anarlar, onları methederlerdi. Allâhü Teâlâ, onlardan râzı olsun. Âmîn.

 

SU TASARRUFU İÇİN BAZI TAVSİYELER

 

Musluklar kontrol edilmeli, su sızdıran musluk ve rezervuarlar tamir edilmelidir. Dakikada 100 damla su akıtan bir musluktan, ayda, takrîbî 1500 litre su israf olur.

Musluklar ihtiyaca göre mümkün olduğunca kısık bir şekilde açılmalıdır. Ucunda havalandırıcı bulunan, düşük akımlı tasarruflu musluklar kullanılmalıdır.

Dişler fırçalanırken veya tıraş olurken, musluk ihtiyaç oldukça açılmalı, devamlı açık tutulmamalıdır.

• Musluktan sıcak su gelene kadar akan su, temizlik vb. başka bir işte değerlendirilmek üzere bir kaba alınmalı, boşa akıtılmamalıdır.

Hicrî:   03  Muharrem  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder