16 Temmuz 2023 Pazar

AMELLERİ TEHİR HASTALIĞININ ÇARESİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : (فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ اَلَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ اَلَّذِينَ هُمْ يُرَاؤُنَ) [سورة الماعون آية: ٤-٥-٦]

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) :  او نماز قلانلرين واى حاللرينه كى اونلر نمازلرندان غافلدرلر . اونلركى مرائلك ، رياكارلق أدرلر ( كوسترش يابارلر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen O namaz kılanların vay hâllerine ki onlar namazlarından gafildirler. Onlar ki mürâîlik, riyakârlık ederler (gösteriş yaparlar).”

(Mâûn Sûresi, âyet 4-5-6)

Hicrî:  28  Zilhicce    1444  Fazilet Takvim

 

 

AMELLERİ TEHİR HASTALIĞININ ÇARESİ

 

Kur’ân-ı Kerîm’e inandığı ve ölümü de bildiği hâlde isyanda devam eden kimsenin, bu kusurunun sebebi, ölümü uzak görmesi, kendi başına yakında gelmeyeceğini düşünmesidir. Bu hâl, aldanışa ve ihmâle sevk etmektedir.

Sözüne güvendiği bir kimse ona gelip bugün yahut bir hafta sonra, yahut bir ay sonra öleceğini söylese; hemen hâlini düzeltir, doğru yola gider. Dînen yasak olan şeyleri terk ettiği gibi, Allâhü Teâlâ’nın kendisine hesap soracağını düşündüğü diğer şeyleri de terk eder, âhiret hazırlığı yapar.

Bize en güzel tavsiye Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) şu mübarek sözleridir: “Namaz kılacağında, (hayata) veda edenin namazı gibi (yani en son namazınmış gibi) namaz kıl.” Bu mübarek kelâm, “cevâmiu’l-kelim” yani; az lafızla pek çok manalar ihtivâ eden hikmetli bir kelâmdır.

Bir kimse, kıldığı her namazını, ömrünün son namazı gibi kılarsa, bu kişi her namazda kalbini derleyip toparlar. Namazdan sonra da âhiret hazırlığına devam etmek, bu kimseye müyesser olur. Bunda muvaffak olamayan ise dâimî gafletten, amellerini tehirden bir türlü kurtulamaz. Nihayetinde ölüm, ansızın çatıverir de pişmanlıklar içerisinde kalır.

 

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBADET

 

Zilhicce ayının son gecesi, mümkünse bir Tesbîh Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır.

Akşam namazı ile yatsı namazı arasında, 10 rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi! Geçen seneyi benden razı olarak ayır. Sâdır olan isyanımı hasenâta tebdîl eyle. Beni hidâyet-i İlâhiye’ne ve rızâ-yı İlâhî’ne mazhar eyle.” Her rekâtte; 7 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı şerîf okunur. İki rekâtte bir selam verilir. Namazdan sonra, mümkünse en az 11 tevhîd, 11 istiğfâr, 11 salevât-ı şerîfe okunur ve dua edilir.

Zilhicce ayının son günü, aynı zamanda senenin son günüdür. Bu günde mümkünse oruçlu bulunmak, faziletli bir ibadettir.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   28 Zilhicce  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder