قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ مَاتَ مُرَابِطًا فِي سَبِيلِ اللهِ أَمَّنَهُ اللهُ مِنْ فِتْنَةِ الْقَبْرِ. (هب)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم ، الله يولنده نوبت بكلركن وفات أدرسه الله تعالى ، اونى ، قبر فتنه سندن أمين قلار . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Kim, Allah yolunda nöbet beklerken vefat ederse Allâhü Teâlâ, onu, kabir fitnesinden emin kılar.”
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 21 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
MÜSLÜMANLARA BAZI SUÂLLER VE CEVAPLARI
S: Seni kim yarattı, sen kimin kulusun?
C: Allâhü Teâlâ yarattı, Allâhü Teâlâ’nın kuluyum.
S: Müslüman mısın?
C: Müslümanım, elhamdülillâh.
S: Müslümanım, demenin manası nedir?
C: Allâhü Teâlâ’yı bir bilmek, Kur’ân-ı Kerîm’i ve Muhammed aleyhisselâm’ı tasdik etmektir.
S: Allâhü Teâlâ’nın zâtı hakkında düşünce câiz midir?
C: Câiz değildir. Çünkü akıl, Allâh’ın zâtını anlamaktan âcizdir. Allâh’ın, ancak sıfatları hakkında düşünülür. O’nun zâtı, bütün kemâl sıfatları ile vasıflanmıştır. Bütün noksan sıfatlardan münezzehtir; uzaktır. O’nun evveli ve sonu yoktur. Yaratılanlara hiç benzemez. Cihetten, zamandan ve mekândan münezzehtir. Hiçbir şeye muhtaç değildir, her şey ona muhtaçtır.
S: Allâhü Teâlâ’nın bir olduğuna delilin nedir?
C: İhlâs (Kul hüvallâhü ehad...) sûre-i celîlesinin ilk âyet-i kerîmesidir.
S: Bunun manası nedir?
C: “Sen söyle ki ey Habîbim, Allâh birdir.” demektir.
DİJİTAL EKRANA AŞIRI MARUZ KALAN ÇOCUKLAR
Çocukların, telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarla vakit geçirmeleri ebeveynleri zorlayan husûslardan biridir. Çocukları, bu dijital cihazlardan uzak tutmak kolay değildir. Ancak günümüz şartlarında ebeveynin, çocuğu için yapabileceği en büyük iyilik, ekran karşısında geçirilecek vakti, kontrollü şekilde devam ettirmesidir. Çocuk ve ebeveyn arasındaki çatışmaların artmasının ana kaynağı, çocuğu, doğru yer ve zamanda sınırlandıramamaktır. Sınırlarını bilmesi gerektiği, çocuğa acı gelebilir; o sınırlar çizilmez ve sınırların ihlal edilmesine müsade edilirse ebeveynler, bir müddet sonra daha büyük problemlerle karşılaşır.
Günümüz şehirleşme anlayışıyla birlikte pek çok çocuk, aile ve akrabalarından uzak kaldı. Çocukların 0-2 yaş arası, evlerinde anne ve babaları ile birlikte hayata adım atmaları mühimdir. O yaştan sonra oyun grupları ve atölyelerle, yetişmesine katkı sağlanması, daha sonrasında yani 3 yaş sonrası ise artık anaokulu ve akranları ile hem eğitimine hem de sosyal hayatına zenginlik katılması gerekmektedir.
Hicrî: 21 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder