قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا مِنْ جُرْعَةٍ أَعْظَمُ عِنْدَ اللهِ مِنْ جُرْعَةِ غَيْظٍ كَظَمَهَا مُسْلِمٌ ابْتِغَاءَ وَجْهِ اللهِ. (طس)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله تعالى ، نيك رضاسنه نائل اولابلمك إيجن بر مسلمانيك أؤفكه يودومونى يوطماسندان - الله عندنده – دها فظيلتلى بر يودوم اولاماز . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: Allâhü Teâlâ’nın rızâsına nâil olabilmek için bir Müslümanın öfke yudumunu yutmasından -Allah indinde- daha faziletli bir yudum olamaz!”
(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)
Hicrî: 20 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
TİMUR HAN
Timur Han, İslâm dünyasının büyük cihangirlerinden biridir. 1336 senesinde doğdu. Âlimleri ve Allah dostlarını çok seven babası Emîr Turagay, Timur’un aklî ve naklî ilimler ile kumandanlık bilgilerini, ehil hocalardan öğrenmesini temin etti.
Timur, babasının vefatından sonra onun yerine geçen emîrlerle mücadele etti. 1370’te Mâverâünnehir’e tek başına hâkim olunca Semerkand’a gelerek tahta çıktı.
Büyük askerlik vasıflarını üzerinde taşıyan Timur Han, Azerbaycan ve İran’ı hâkimiyeti altına aldı. Harezm’i kendine bağladı. Uygurları itaat altına aldı. İdil (Volga) Irmağı doğusuna hâkim oldu. Daha sonra Hindistan üzerine de sefere çıkıp, 1399’da Kuzey Hindistan’ı zapt ederek büyük başarılar kazandı. Timur Han 1401-1402’de Suriye’yi, 1402 Ankara Savaşı sonunda bazı Osmanlı topraklarını hâkimiyeti altına aldı. İzmir’i Hıristiyan şövalyelerden temizledi, Anadolu’daki sapık fırka mensuplarını cezalandırdı. Böylece Çin’e ve Delhi’ye kadar bütün Asya’yı, Irak, Suriye ve İzmir’e kadar Anadolu’yu aldı. 200.000 kişilik bir ordunun başında Çin’e sefere giderken 1405’te vefat edince ülke, oğulları ve torunları arasında bölüşüldü.
Timur Han, ilim sahibi, âlim, büyük bir hükümdardı. Âlimleri severdi. Devletini, evliyâ zatlar ile birlikte manevî temeller üzerine kurmuştu. Pek çok medrese ve kütüphane yaptırdı. Bilhâssa Semerkand şehrini îmâr etti. Burada pek çok sanat eseri yaptırarak, örnek ve zengin bir şehir hâline getirdi. Tüzükât-ı Timur adıyla kanunlar çıkardı. Çağatay dilinde yazdığı bu kanunlar Farsça’ya ve Avrupa dillerine de tercüme edildi.
Orta Asya Türkleri, Timur öncesinde, doğudan Moğol putperestliğinin, güneyden Hind Budizm’inin, batıdan Fars Zerdüştlüğünün baskısı ve tesiri altındaydı. Türkler bu baskılardan kurtulup yeniden İslâm’a sarıldı. Timur Han, göçebe Orta Asya Türklerini şehirleştirdi. Obaları iskân etti. Su kanalları inşasıyla insanları ziraate başlattı. Büyük şehirleri, ticaret yollarına bağladı. Fetihleriyle âlimleri, sanatkârları, Orta Asya’ya topladı.
Hicrî: 20 Zilhicce 1444 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder